backtotop
Nieuws

Zwangerschap en nierinsufficiëntie: wat zijn de risico's?

In de predialyse- en de dialysefase is de vruchtbaarheid van vrouwelijke nierinsufficiënten weliswaar sterk verminderd, maar is het zwangerschapsrisico toch niet onbestaande. Of dergelijke zwangerschappen nu gewild zijn of niet, ze vereisen een specifieke medische begeleiding, want het risico op complicaties is groot.

Reclame

Volgens een Amerikaanse studie (1) zou een vooraf bestaande nierinsufficiëntie tijdens de zwangerschap in 20 % van de gevallen verergeren. Bij de meeste patiëntes herstelt de nierfunctie zich na de bevalling weer op het vroegere niveau. Toch loopt een deel van hen het risico om zeer snel terminale chronische nierinsufficiëntie te krijgen. Toekomstige moeders onder dialyse lopen nog grotere risico's, onder meer op complicaties van hun door de zwangerschap sowieso al verergerde hypertensie. In beide gevallen is het dan ook sterk af te raden om bewust zwanger te raken, temeer omdat de risico's voor de baby eveneens zeer aanzienlijk zijn.

Complicaties voor de foetus

Als patiëntes met matige nierinsufficiëntie zwanger worden, zijn de overlevingskansen van de baby vrij hoog. Toch stellen de onderzoekers in dat geval 43 tot 73 % vroeggeboorten en 22 tot 57 % groeiachterstand vast. Dialysepatiëntes die zwanger raken, krijgen vaak problemen, al is de kans op zwangerschap heel laag, aangezien nierinsufficiëntie de vruchtbaarheid sterk vermindert. "Er doen zich veel miskramen en soms ernstige complicaties voor", betreurt dr. Christine Kirkpatrick, adjunct-diensthoofd gynaecologie en verloskunde van het Brusselse Erasmusziekenhuis. "Een niertransplantatie vermindert aanzienlijk de risico's, zowel voor de moeder als voor de foetus. Vrouwelijke dialysepatiënten die een kind willen, wachten dan ook beter tot na hun transplantatie."

De slaagkansen zo veel mogelijk verhogen…

Of de zwangerschap nu gepland is of niet, een goede samenwerking tussen de nefroloog, de eenheid "risicozwangerschappen" en het team "neonatologie" is een absolute must. De neonatale consulten en onderzoeken moeten veel frequenter gebeuren dan bij een normale zwangerschap, kwestie van zowel moeder als baby optimaal te volgen. Meestal krijgt de patiënte de raad om zeer regelmatig haar bloeddruk te laten meten, om complicaties te vermijden. Dr. Kirkpatrick benadrukt: "Vrouwen met nierinsufficiëntie die niet willen wachten op een transplantatie, moeten hun zwangerschapswens vroeg genoeg melden. Op die manier kan het medisch team hun gezondheidstoestand evalueren en hen informeren over de risico's".

Aurélie Bastin

(1) HOU S., Pregnancy in chronic renal insufficiency and end-stage renal disease, Am.J.Kidney. Dis. 1999:33(2), 235-252.

Foto: © Sylvaine Thomas - FOTOLIA

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's