backtotop
Nieuws
Wereldnierdag: hypertensie op de rooster

Wereldnierdag: hypertensie op de rooster

Ongeveer 80 % van alle patiënten met chronische nierinsufficiëntie lijdt ook aan arteriële hypertensie (te hoge bloeddruk). Deze aandoening staat dit jaar centraal op de Wereldnierdag, die plaatsheeft op 12 maart.

Reclame

Terwijl de levensverwachting nog voortdurend blijft stijgen, staan we steeds meer bloot aan chronische ziekten zoals hypertensie, diabetes en nierinsufficiëntie. Wereldwijd hebben bijna één miljard mensen een abnormaal hoge bloeddruk, een cijfer dat de komende jaren wellicht nog zal stijgen. En het ziet ernaar uit dat het aantal hypertensiegevallen tegen 2025 nog met 24 % zal toenemen in de ontwikkelde landen en met maar liefst 80 % in ontwikkelingscontinenten zoals Afrika en Latijns-Amerika.

Nierinsufficiëntie en hypertensie: een vicieuze cirkel

Hypertensie is niet alleen slecht voor hart en hersenbloedvaten, maar doet ook de nierslagaders vernauwen. Gevolg: de glomeruli (nierfilters) raken beschadigd, wat de nierwerking ernstig kan aantasten. Ander probleem: bij 80 % van de patiënten verhoogt nierinsufficiëntie - ongeacht of ze het gevolg is van hoge bloeddruk of niet - het risico op en de ontwikkeling van hypertensie. Oorzaak: wanneer de nieren niet langer het circulerende bloedvolume kunnen reguleren, hopen er zich water en zout op. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel waarbij nierinsufficiëntie tot hypertensie leidt, die op haar beurt de verslechtering van de nierfuncties versnelt.

Nierinsufficiëntie voorkomen of het ziekteproces vertragen

Je bloeddruk onder controle houden, is dan ook van cruciaal belang om chronische nierziekten zowel te voorkomen als te behandelen. Bij nierinsufficiëntie mag de bloeddruk niet hoger liggen dan 130/85 mmHg (millimeter kwik). Om die grenswaarde niet te overschrijden, is het essentieel om regelmatig te bewegen, overgewicht te vermijden en een zoutarm dieet te volgen (tussen 4 en 6 gram zout per dag, tegen 12 tot 15 gram in een normaal dieet). Daarnaast kunnen er ook antihypertensiva (bloeddrukverlagers) voorgeschreven worden om de bloeddruk te normaliseren en tegelijk de ontwikkeling van chronische nierinsufficiëntie af te remmen.

     

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?

Hoge bloeddruk Een te hoge bloeddruk (hypertensie) komt bijna systematisch voor (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?
Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?

Zowel mannen als vrouwen met nierfalen hebben vaak minder zin in seks. Mannen kunnen moeilijker een erectie (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?
In Video's