backtotop
Nieuws
Wereldnierdag: het verband tussen hart & nieren

Wereldnierdag: het verband tussen hart & nieren

Op donderdag 10 maart 2011 heeft opnieuw Wereldnierdag plaats. Dit jaar staat de dag in het teken van het verband tussen nierinsufficiëntie en hart- en vaatziekten.

Reclame

Een verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn op wereldvlak de belangrijkste doodsoorzaak. Nu, we weten al lang dat patiënten met nierinsufficiëntie een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten. “Deze vaststelling geldt niet alleen voor patiënten met vergevorderde nierinsufficiëntie. Personen met matig nierfalen (glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) tussen 45 en 49 ml/min.) lopen immers ongeveer 45% meer risico op een cardiovasculaire aandoening. Bij zware nierinsufficiëntie (GFR van minder dan 15 ml/min.)1 is dat zelfs meer dan 340%, aldus Jean-Marie Krzesinski, diensthoofd nefrologie in het UVC van Luik.

Nierinsufficiëntie: systematische screening

Beter de nierwerking opvolgen, zou dus niet alleen een snellere en dus doeltreffender behandeling bevorderen van nierinsufficiëntie, maar ook hart- en vaatziekten beter kunnen opsporen. “Een verslechterde nierfunctie kan wijzen op een verhoogd cardiovasculair risico en omgekeerd”, benadrukt prof. Krzesinski. “Daar wordt echter niet altijd rekening mee gehouden. Een eenvoudige urinetest zou nochtans een teveel aan eiwitten in de urine kunnen opsporen. Een te hoog eiwitgehalte wijst op een risico op verslechtering van de nierfunctie en op cardiovasculaire complicaties.”

Hoe het cardiovasculaire risico te verminderen?

Voor personen met beginnende nierinsufficiëntie is de beste manier om het cardiovasculaire risico te verminderen, een gezonde levensstijl: evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging… Gezond leven kan ook het ziekteverloop afremmen, maar hoe verder gevorderd de ziekte, hoe groter de voedingsbeperkingen. “Voor een transplantatiepatiënt is het probleem minder hinderlijk, aangezien zijn nierfunctie na de transplantatie sterk verbetert. Sommige dialysepatiënten moeten echter uiterst streng diëten, om fosforophoping te beperken. Die kan immers niet alleen botbroosheid veroorzaken, maar ook het risico op cardiovasculaire complicaties verhogen”, vervolgt prof. Krzesinski.

Op 10 maart organiseren de Belgische ziekenhuizen tal van activiteiten om het publiek en de medische wereld bewust te maken van het verband tussen nierfunctie en cardiovasculaire risicofactoren.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?

In vele gevallen komt de arts chronische nierinsufficiëntie op het spoor door een afwijking in het bloed en /of (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?
De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken

De arts zal beginnen met u een aantal vragen te stellen. Hebt u urineweginfecties (gehad), eventueel al (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken
In Video's