backtotop
Nieuws

Vriendenkring Leuven kiest voor menselijke aanpak

De vzw Vriendenkring Nierpatiënten Leuven kiest sinds 1983 voor de menselijke aanpak. Geen al te technische medische sessies, maar activiteiten en hulpverlening van nierpatiënten voor andere nierpatiënten.

Reclame

Richt jullie vereniging zich enkel op nierpatiënten uit het Leuvense?

“Onze vriendenkring houdt zich inderdaad in de eerste plaats bezig met de zieken die in het UZ Gasthuisberg verzorgd worden”, zegt voorzitter Lieve Jacobs. “Maar ook uit andere ziekenhuizen en centra zijn patiënten welkom. We benaderen de patiënten op menselijk vlak, niet op geneeskundig. De voorzitter van onze vereniging is steeds een nierpatiënt. We hebben vijf bestuursleden en vijftien effectieve leden. Met onze Vriendenkring Nierpatiënten Leuven vormen we trouwens één van de bijna twintig onderafdelingen van de Federatie van Belgische Verenigingen voor Nierinsufficiënten (Fenier, in het Frans Fabir).”

Jullie proberen jullie leden zes keer per jaar samen te brengen?

“Onze ontmoetingsmomenten spreiden zich over het ganse jaar. In het voorjaar een ontspanningsbijeenkomst met een bekende Vlaming. In dezelfde periode plannen we telkens ook een lunch. De daguitstap naar steden als Aken, Voeren of Brugge doen we in de zomer, net als de barbecue. In het najaar nodigen we een dokter, diëtist of een andere zorgverlener uit om te komen spreken. Het absolute hoogtepunt is het eindejaarsfeest rond Kerstmis met telkens ruim honderd aanwezigen.”

Maar jullie bieden ook hulpverlening aan?

“Voor onze zieken hebben we vijftien ontleenbare Roho-kussens in omloop. Die vergemakkelijken het zitten. De kussens zijn aan te vragen bij de bestuursleden. In Oostende verhuren we het ganse jaar door een appartement aan zeer gunstige voorwaarden. Voor hun dialyse regelt het UZ Gasthuisberg dan een afspraak in een ziekenhuis in de buurt. De vzw geeft ook een tussenkomst in de onkosten van een gsm aan patiënten op de wachtlijst voor een transplantatie. Ten slotte sta ik er op om elk lid een verjaardagskaartje te sturen.”

Hoeveel kost het om lid te worden?

“Het lidmaatschap is gratis. Wel vragen we om een abonnement te nemen op ‘Horizon’, het driemaandelijks magazine van de Fenier. Voor 15 euro per jaar krijg je nuttige informatie over nierinsufficiëntie en nieuws over de aangesloten verenigingen. Uiteraard ontvangen we ook giften. Daarnaast houden we regelmatig acties om de nodige gelden te verzamelen.
Pieter Segaert
Praktisch: Voorzitter Lieve Jacobs kan je bereiken via moens.jacobs@skynet.be of via 052/33.41.25 (telefoon en fax).

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's