Voorgerecht: consommé van kreeft met kokosmelk
Ingrediënten voor 4 personen
-1 kreeft
-40 cl kokosmelk
-3 sjalotten
-1 citroen
-3 takjes koriander
-1 stengel citroenkruid
-2 cm gember
-1 eetlepel suiker
-2 eetlepels plantaardige olie
Bereiding:
-Breng de kreeft 3 min. aan de kook en verwijder vervolgens het pantser.
-Snij het vruchtvlees in blokjes en zet ze in de koelkast.
-Laat de stukken pantser met hete olie rood kleuren in een sauteerpan. Giet er 1 l water over en breng aan de kook.
-Laat ongeveer 30 min. koken.
-Filter.
-Hak de sjalotten fijn. Schil de gember en hak hem fijn.
Verwijder het harde omhulsel van de stengel citroenkruid.
-Doe de kreeftbouillon, de kokosmelk, de suiker, het citroensap, de sjalot en het citroenkruid samen in een pan.
-Laat 5 min. sudderen. Doe er de gember en de stukjes kreeft bij. Laat gedurende 4 à 5 min. koken op een zacht vuurtje.
-Verwijder het citroenkruid.
-Strooi er de fijngehakte koriander over.
Tip:
Moet u uw vochtinname beperken, doe dan meer stukjes kreeft en minder kreeftennat in de bereiding.
Hoofdgerecht: zalm in bladerdeegkorst met venkel en anijs
Ingrediënten voor 6 personen:
-2 vellen bladerdeeg
-600 g zalmfilet
-2 venkels
-2 sjalotten
-peterselie, citroen, peper
-150 ml witte wijn en 50 ml pastis
-1 ei
-150 g vetstof
-100 ml room
-2 eetlepels anijszaadjes.
Bereiding:
-Snij de venkels in stukken en smelt ze in een pan. Doe er de fijngehakte peterselie bij, 1 koffielepel vermalen anijszaadjes en het citroensap. Strooi er peper over.
-Laat gedurende 20 min. koken op een zacht vuurtje.
-Voeg er de room aan toe en laat het mengsel bijna volledig inkoken.
-Verwarm de oven voor op 200°C.
-Spreid 1 vel bladerdeeg uit in een taartvorm en laat het deeg tot over de rand komen.
-Leg de stukjes zalm en venkel erop.
-Bedek met het tweede vel bladerdeeg. Sla de boorden om en bestrijk met het stijfgeklopte eiwit. Maak een inkeping in het deeg, zodat de stoom wegkan.
-Laat gedurende 45 min. bakken in de oven op 200°C.
-Warm de wijn en de pastis op samen met de sjalotten en de rest van de anijszaadjes. Breng aan de kook en filter.
-Haal de pan van het vuur, doe er de blokjes vetstof bij, klop het mengsel stijf en strooi er peper over.
-Haal het bladerdeeg met zalm na het bakken voorzichtig uit de vorm.
-Serveer een portie bladerdeeg samen met de anijssaus en een verse salade.
Tip:
Zalm is rijk aan omega-3 en helpt op die manier atherosclerose (vernauwing van de bloedvaten) te voorkomen. Dit gerecht ruikt zo heerlijk dat er geen zout meer op hoeft.
Dessert: mousse van limoncello
Ingrediënten voor 4 personen:
-150 g kwark
-1 citroen
-1 ei
-70 ml limoncello
-80 g suiker
-2 gelatineblaadjes
-100 ml room
Bereiding:
-Laat de kaas gedurende 1 uur uitlekken.
-Snij citroenschilletjes uit en meng ze met 10 g suiker (voor de versiering).
-Warm het citroensap op met de limoncello.
-Doe er de gelatine bij, om ze te doen smelten. Laat het gerecht afkoelen.
-Klop het eigeel stijf met de rest van de suiker.
-Voeg er het sap en de gelatine aan toe.
-Doe er de kwark bij.
-Doe er de stijfgeklopte room bij.
-Voeg er voorzichtig het stijfgeklopte eiwit aan toe.
-Bewaar 3 uur in de koelkast en versier met de citroenschilletjes.
Tip:
Dit lichte, maar smakelijke dessert helpt u om uw vet- en kaliumverbruik te beperken.
Met dank aan Mercedes Vignioble en Christine Gilot, diëtistes in UCL-St Luc, voor de recepten.