Nieuws
Uw feest- en dieetmenu!

Uw feest- en dieetmenu!

Met eindejaar bieden we u recepten aan van diëtistes die gespecialiseerd zijn in de follow-up van nierinsufficiëntie. Omdat diëten en feesten perfect hand in hand kunnen gaan!

Reclame

Voorgerecht: consommé van kreeft met kokosmelk

Ingrediënten voor 4 personen

-1 kreeft

-40 cl kokosmelk

-3 sjalotten

-1 citroen

-3 takjes koriander

-1 stengel citroenkruid

-2 cm gember

-1 eetlepel suiker

-2 eetlepels plantaardige olie

Bereiding:

-Breng de kreeft 3 min. aan de kook en verwijder vervolgens het pantser.

-Snij het vruchtvlees in blokjes en zet ze in de koelkast.

-Laat de stukken pantser met hete olie rood kleuren in een sauteerpan. Giet er 1 l water over en breng aan de kook.

-Laat ongeveer 30 min. koken.

-Filter.

-Hak de sjalotten fijn. Schil de gember en hak hem fijn.

  Verwijder het harde omhulsel van de stengel citroenkruid.

-Doe de kreeftbouillon, de kokosmelk, de suiker, het citroensap, de sjalot en het citroenkruid samen in een pan.

-Laat 5 min. sudderen. Doe er de gember en de stukjes kreeft bij. Laat gedurende 4 à 5 min. koken op een zacht vuurtje.

-Verwijder het citroenkruid.

-Strooi er de fijngehakte koriander over.

Tip:

Moet u uw vochtinname beperken, doe dan meer stukjes kreeft en minder kreeftennat in de bereiding.

Hoofdgerecht: zalm in bladerdeegkorst met venkel en anijs

Ingrediënten voor 6 personen:

-2 vellen bladerdeeg

-600 g zalmfilet

-2 venkels

-2 sjalotten

-peterselie, citroen, peper

-150 ml witte wijn en 50 ml pastis

-1 ei

-150 g vetstof

-100 ml room

-2 eetlepels anijszaadjes.

Bereiding:

-Snij de venkels in stukken en smelt ze in een pan. Doe er de fijngehakte peterselie bij, 1 koffielepel vermalen anijszaadjes en het citroensap. Strooi er peper over.

-Laat gedurende 20 min. koken op een zacht vuurtje.

-Voeg er de room aan toe en laat het mengsel bijna volledig inkoken.

-Verwarm de oven voor op 200°C.

-Spreid 1 vel bladerdeeg uit in een taartvorm en laat het deeg tot over de rand komen.

-Leg de stukjes zalm en venkel erop.

-Bedek met het tweede vel bladerdeeg. Sla de boorden om en bestrijk met het stijfgeklopte eiwit. Maak een inkeping in het deeg, zodat de stoom wegkan.

-Laat gedurende 45 min. bakken in de oven op 200°C.

-Warm de wijn en de pastis op samen met de sjalotten en de rest van de anijszaadjes. Breng aan de kook en filter.

-Haal de pan van het vuur, doe er de blokjes vetstof bij, klop het mengsel stijf en strooi er peper over.

-Haal het bladerdeeg met zalm na het bakken voorzichtig uit de vorm.

-Serveer een portie bladerdeeg samen met de anijssaus en een verse salade.

Tip:

Zalm is rijk aan omega-3 en helpt op die manier atherosclerose (vernauwing van de bloedvaten) te voorkomen. Dit gerecht ruikt zo heerlijk dat er geen zout meer op hoeft.

Dessert: mousse van limoncello

Ingrediënten voor 4 personen:

-150 g kwark

-1 citroen

-1 ei

-70 ml limoncello

-80 g suiker

-2 gelatineblaadjes

-100 ml room

Bereiding:

-Laat de kaas gedurende 1 uur uitlekken.

-Snij citroenschilletjes uit en meng ze met 10 g suiker (voor de versiering).

-Warm het citroensap op met de limoncello.

-Doe er de gelatine bij, om ze te doen smelten. Laat het gerecht afkoelen.

-Klop het eigeel stijf met de rest van de suiker.

-Voeg er het sap en de gelatine aan toe.

-Doe er de kwark bij.

-Doe er de stijfgeklopte room bij.

-Voeg er voorzichtig het stijfgeklopte eiwit aan toe.

-Bewaar 3 uur in de koelkast en versier met de citroenschilletjes.

Tip:

Dit lichte, maar smakelijke dessert helpt u om uw vet- en kaliumverbruik te beperken.

Met dank aan Mercedes Vignioble en Christine Gilot, diëtistes in UCL-St Luc, voor de recepten.

Reclame
In Video's