backtotop
Nieuws

TRIAMED: rennen, roeien en peddelen ten bate van jonge nierpatiëntjes

Zoals elk jaar komen amateursporters en vrijwilligers binnenkort weer bijeen naar aanleiding van TRIAMED, een sportwedstrijd waarvan de opbrengst naar de vzw ADEMAR gaat (Amis des Enfants Malades Rénaux, vriendenvereniging voor jonge nierpatiëntjes). Op het programma: mountainbike, kajak en hardlopen voor de enen, schattenjacht voor de anderen.

Reclame

Nierinsufficiëntie is een ziekte met vaak zware gevolgen, vooral voor kinderen. Naast drie dialysesessies van drie uur per week moeten ze immers een vrij streng dieet volgen. Ze zijn vaak vermoeid, groeien meestal trager dan hun leeftijdsgenootjes en kunnen niet dezelfde ervaringen beleven. Meer dan drie dagen in het buitenland verblijven, is voor hen dan ook uitgesloten, tenzij ze terechtkunnen in een gespecialiseerd dialysecentrum…

Zich samen inzetten voor jonge patiëntjes

Deze vaststelling leidde tot de oprichting van de vzw ADEMAR. Vrijwilligers zetten zich samen met de nefrologen van het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola al bijna 20 jaar lang in om de levenskwaliteit van jonge nierpatiënten (zowel dialyse- als transplantatiepatiënten) te verbeteren. Ze organiseren vakanties, sportstages en culturele programma's, maar geven ook materiële en morele steun aan de kinderen en hun familie. Daarnaast steunen ze ook het onderzoek naar de oorzaken, preventie, opsporing en behandeling van nierziekten bij kinderen.

Mountainbike, kajak en hardlopen

TRIAMED is een jaarlijkse sportwedstrijd die al sinds zeven jaar georganiseerd wordt. Dit gemoedelijke, familiale evenement wordt ondersteund door de hogescholen Lucia de Brouckère en Rennequin Sualem, en de opbrengst ervan gaat naar de vzw ADEMAR. Dit jaar heeft het plaats in Durbuy, op zondag 27 april 2008. De deelnemers kunnen per team van twee naar keuze meedoen met de 5 of 18 km mountainbiken, gevolgd door een kajaktocht met bootjes voor twee personen en een wandeling of looptocht van ongeveer 4 km. Enige voorwaarde: tussen 7 en 77 jaar zijn en gezond zijn (zonder daarvoor een geoefende sporter te moeten zijn). Na het sportgedeelte is er een barbecue en krijgen de verdienstelijkste deelnemers een prijs. Wie niet wil deelnemen aan de sportwedstrijden, kan ook kiezen uit een reeks andere activiteiten die ter plaatse georganiseerd worden, zoals een grote schattenjacht in de bossen en straten van Durbuy.

Aurélie Bastin

Praktische info: inschrijven kan via de site www.triamed.org. Er wordt een bus ingelegd, met vertrek om 8 u. in Noord-Brussel en terugkeer rond 17.30 u. De totale deelnemingsprijs voor deze dag bedraagt minstens € 50 per persoon (inbegrepen: de heen- en terugrit per autocar, huur van mountainbike en kajak, proviand en barbecue). Voor de nierpatiëntjes is alles gratis.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Diabetes en hypertensie, oorzaken van nierinsufficiëntie

Een ziekte die duidelijk meer voorkomt Het aantal patiënten met acuut nierfalen (…)

Nierinsufficiëntie - Oorzaken - Diabetes en hypertensie, oorzaken van nierinsufficiëntie
Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies

Urineonderzoek De urine wordt onderzocht op sporen van bloed, witte bloedcellen en (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies
In Video's