backtotop
Nieuws
Transport en dialyse: welk prijskaartje?

Transport en dialyse: welk prijskaartje?

Met 53 dialysecentra voor 7.380 dialysepatiënten beschikt België over voldoende infrastructuur om te voorzien in de behoeften. Toch zijn niet alle patiënten gelijk als het om transportproblemen gaat.

Reclame

Neem nu de provincie Luxemburg: de grootste, maar tegelijk ook de dunst bevolkte van ons land. Hoewel de drie regionale dialysecentra ruimschoots volstaan om aan de behoeften te voldoen, moeten sommige patiënten zeer lange afstanden afleggen om zich te kunnen laten behandelen.

Sommige dialysepatiënten moeten zichzelf beredderen

“De meest zelfredzame patiënten komen meestal met hun eigen wagen”, aldus Anne Matthieu, verpleegkundige in het dialysecentrum van Les Cliniques du Sud Luxembourg. “Personen met beperkte mobiliteit en mensen zonder auto moeten zich echter maar uit de slag zien te trekken. Vandaar dat we in Les Cliniques du Sud Luxembourg een overeenkomst hebben gesloten met het plaatselijke Rode Kruis om deze patiënten te vervoeren met lichte ziekenwagens.” In plattelandsgebieden organiseren de meeste dialysecentra hun eigen vervoer: lichte ziekenwagens of collectieve taxi’s.

Variabele kosten, naargelang het vervoermiddel

Hoe zit het nu met de transportkosten voor dialysepatiënten? “Als ze het openbaar vervoer nemen, wordt de prijs van hun ticket volledig terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Komen ze met hun eigen wagen, een taxi of een collectieve taxi, dan krijgen ze € 0,25 per km terugbetaald voor een maximale afstand van 60 km heen en terug”, vervolgt Anne Matthieu.

Lichte ziekenwagens en ambulances

Ook voor transport met een lichte ziekenwagen vergoedt de verplichte verzekering € 0,25 per km, al is de maximale afstand heen en terug vastgelegd op 120 km. “Het probleem stelt zich vooral bij dialysepatiënten die alleen op een berrie kunnen worden verplaatst. In dat geval moeten ze vervoerd worden per ambulance. En ook al is deze vervoerswijze veel duurder, toch betaalt de verplichte ziekteverzekering slechts € 0,25 terug per km. “Aanvullende verzekeringen dekken vaak een deel van de extra kosten, maar de voorwaarden verschillen enorm per ziekenfonds, en de kosten voor de patiënt blijven zeer hoog”, besluit Anne Matthieu.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?

Beginnende nierinsufficiëntie verloopt vaak asymptomatisch, d.w.z. zonder symptomen. Precies dat bemoeilijkt (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?
Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?

Hoge bloeddruk Een te hoge bloeddruk (hypertensie) komt bijna systematisch voor (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?
In Video's