backtotop
Nieuws

Touch massage tijdens dialyse: een zalige golf wellness

Sinds tien jaar wordt er op de dialysedienst van het UVC Brugmann in Brussel "touch massage" gegeven aan de patiënten, om hen eens goed te verwennen en hen het gevoel te geven dat ze zijn "zoals iedereen". Mogelijk wordt dit initiatief uitgebreid naar andere ziekenhuizen en dialysecentra.

Reclame

"Iets meer dan tien jaar geleden begon een collega-verpleegster die daarvoor een opleiding had gevolgd, de voeten van dialysepatiënten te masseren", aldus Pascale Baert, verpleegkundige en kwaliteitscoördinator in het UVC Brugmann. "Haar initiatief was meteen een succes. De patiënten waren meer ontspannen en sliepen makkelijker in." Deze primeur moedigde een tiental andere verpleegkundigen aan om zich bij te scholen in een ietwat bijzondere techniek: touch massage. "De eerste maanden waren niet makkelijk. De dialysezaal is vrij lawaaierig en vooral bestemd voor medische zorg." Maar de patiënten drongen zo sterk aan dat de zaal heel gauw omgetoverd werd tot wellnesstempel…

Luisteren naar je lichaam en je emoties

Touch massage is een techniek die bedacht werd door de Franse psycholoog en kinesitherapeut Joël Savatofski. Hij definieert ze als "aanrakingen en handelingen die moeten ontspannen, geruststellen, verkwikken en de communicatie verbeteren". "Touch massage is veel meer dan een gewone techniek om spieren en pezen te ontspannen, maar heeft als doel het hele lichaam af te tasten en emoties naar boven te brengen", vult Pascale Baert aan. "Patiënten zijn bang voor hun ziekte en worden minder vaak aangeraakt door hun omgeving. Dankzij die benadering krijgen ze weer het gevoel dat ze erbij horen."

Een doeltreffend communicatiemiddel

Ook al heeft touch massage geen rechtstreekse impact op de doeltreffendheid van de behandeling, ze verbetert aanzienlijk de levenskwaliteit van ziekenhuispatiënten. "Ik beschouw die massages als een volwaardige vorm van verpleegzorg, want ze verbeteren de communicatie en de relatie met de patiënt." De "Clinique Saint-Joseph" in Bergen was de eerste die het voorbeeld van het UVC Brugmann navolgde, maar mogelijk doet touch massage ook haar intrede in andere centra en wordt ze uitgebreid tot alle diensten. Op die manier worden ziekenhuizen voor een stukje omgetoverd tot wellnesscocon!

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?

Beginnende nierinsufficiëntie verloopt vaak asymptomatisch, d.w.z. zonder symptomen. Precies dat bemoeilijkt (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?
Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?

Hoge bloeddruk Een te hoge bloeddruk (hypertensie) komt bijna systematisch voor (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?
In Video's