backtotop
Nieuws

Therapietrouw: een rechtstreekse invloed op de behandeling van nierinsufficiëntie

Patiënten met een chronische ziekte zoals nierinsufficiëntie hebben het vaak moeilijk met therapietrouw. Toch is die van cruciaal belang om hun gezondheidstoestand te stabiliseren en te verbeteren.

Reclame

"Therapietrouw slaat op de striktheid waarmee een patiënt de aanbevelingen van zijn arts opvolgt", aldus Valentina Provenzano, psychologe op de dienst nefrologie van het Erasmusziekenhuis. "Dialysepatiënten weten dat, als ze hun behandeling niet correct toepassen, ze vaat-, hart- en/of ademhalingsproblemen riskeren. Ook getransplanteerden beseffen goed dat hun nieuwe orgaan kan worden afgestoten als ze zich niet aan de doktersvoorschriften houden." Toch nemen veel patiënten niet correct hun geneesmiddelen en/of slaan ze de voedingsadviezen van de diëtist in de wind. Volgens bepaalde studies zou dat het geval zijn voor 30 tot 50 % van alle chronisch zieken.

Hoe kunnen we die slechte therapietrouw verklaren?

Sommige dialysepatiënten aanvaarden hun situatie gewoonweg niet. "Dialyse weegt zeer zwaar op het dagelijkse leven, zowel het beroeps-, sociaal als gezinsleven. De patiënten moeten elke dag geneesmiddelen nemen en een streng dieet volgen. Die "vrijheidsberoving" kan zware psychologische gevolgen hebben. Ze vergeten dan om hun geneesmiddelen te nemen en houden zich niet aan hun voedingsvoorschriften, om zich opnieuw te voelen zoals iedereen. "Het probleem is dat de effecten van dit vergeet- en afwijkgedrag niet meteen voelbaar zijn", vervolgt Valentina Provenzano. "Daardoor laten sommige patiënten zich verleiden om hun grenzen af te tasten en te zien hoe ver ze kunnen gaan." Gebrek aan therapietrouw bij transplantatiepatiënten is moeilijker te begrijpen, want een goede behandeling is voor hen de enige manier om hun nieuwe nier te behouden.

Patiënten in een noodsituatie

Het probleem is niet alleen frequent, maar ook zeer variabel. "We stoppen onze patiënten nooit in vakjes: een 'therapietrouwe' en een 'therapieontrouwe' groep. Of een patiënt zich al dan niet aan de doktersadviezen houdt, hangt immers ook af van de levensfase waarin hij zich op dat moment bevindt en van zijn emotionele toestand." Dat fenomeen komt vaak voor bij de start van de behandeling, wanneer de patiënt nog niet de tijd heeft gehad om zich aan te passen aan zijn nieuwe leven.

Hoe kan dit probleem worden opgelost?

"In het Erasmusziekenhuis worden patiënten met chronische nierinsufficiëntie behandeld door een multidisciplinair team. We werken systematisch samen om de patiënten te ondersteunen, naar hen te luisteren, ze op te volgen en te betrekken bij hun behandeling. Helaas bestaan er geen wondermiddelen: het komt er vooral op aan ze goed te informeren en dag in dag uit te begeleiden, om ze te motiveren." Hoe? Door samen rond de tafel te gaan zitten en te praten over hun ziekte, de therapie en de te bereiken doelstellingen, door de patiënt te laten zien dat hij een rol te spelen heeft bij zijn behandeling en door hem weer greep te laten krijgen op zijn leven, zodat hij een zekere autonomie terugvindt.

Stéphanie Paillet

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's