backtotop
Nieuws
Slagaderverkalking bij nierinsufficiëntie

Slagaderverkalking bij nierinsufficiëntie

Patiënten met nierinsufficiëntie krijgen vaker vroegtijdige slagaderverkalking en lopen daardoor meer risico op cardiovasculaire complicaties. Ziehier enkele preventieregels.

Reclame

Nierinsufficiëntie en hart- en vaatziekten

Met ouder worden krijgen we allemaal last van vaatverkalkingen (calcificaties). Daarbij vormen er zich abnormale afzettingen van calciumzout in onze slagaders, die het bloed van het hart naar de organen voeren. Bij personen met chronische nierinsufficiëntie treedt dit verschijnsel vaker en vooral vroeger op. Deze problemen beginnen bij hen immers al tientallen jaren eerder dan bij de rest van de bevolking, die er gemiddeld pas rond 75 jaar mee geconfronteerd wordt. Deze kalkafzettingen kunnen tot ernstige cardiovasculaire problemen leiden, de belangrijkste doodsoorzaak bij dialysepatiënten. Ze kunnen ook het verloop van nierinsufficiëntie versnellen.

Oorzaken van verkalking bij nierinsufficiëntie

Nierinsufficiënten hebben vaak een te laag calciumgehalte en een te hoog fosforgehalte in het bloed. Dit verstoorde evenwicht zou vroegtijdige slagaderverkalking bevorderen in het midden van de slagaderwand, de zogenaamde media. Om dat te compenseren, scheiden de bijschildklieren, die in de hals liggen, het parathormoon (PTH) af, dat de calciumopname door de botten stimuleert. Ook behandelingen tegen nierinsufficiëntie, zoals dialyse of bepaalde geneesmiddelen, kunnen de calciumspiegels doen stijgen. Gevolg: meer calciumafzettingen in de bloedvaten en dus verkalkingen.

Daarnaast hebben nierinsufficiënten vaak last van een ander soort slagaderverkalking, dit keer in de binnenwand, de zogenaamde intima. Oorzaak: atheroomplaque, vetafzettingen die bevorderd worden door roken, overgewicht, diabetes, te hoge cholesterol en hoge bloeddruk (hypertensie). Deze drie laatste complicaties komen vaak voor bij chronische nierpatiënten.

Verkalking voorkomen bij nierinsufficiëntie

Lijdt u aan nierinsufficiëntie, dan is het belangrijk om vaatverkalking zo snel mogelijk te voorkomen. Die is immers zo goed als onomkeerbaar, zelfs wanneer de nierfunctie zich na een transplantatie herstelt. Om die problemen te vermijden, zal uw arts erop letten dat u geen te grote hoeveelheden kalk binnenkrijgt in het kader van uw behandeling, bijvoorbeeld door een te kalkrijk dialysaat. Om uw fosforspiegel te verlagen, moet u kost wat kost bepaalde voedseladditieven vermijden, stoffen die toegevoegd worden aan de voeding die u koopt in de warenhuizen, die wel fosfaat maar geen eiwitten bevat. Dat is bijvoorbeeld het geval voor frisdranken van het type cola. Vermijd tot slot tabak en overgewicht, en laat regelmatig uw cholesterolgehalte en uw bloeddruk controleren, want dat zijn belangrijke risicofactoren voor slagaderverkalking.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Diabetes en hypertensie, oorzaken van nierinsufficiëntie

Een ziekte die duidelijk meer voorkomt Het aantal patiënten met acuut nierfalen (…)

Nierinsufficiëntie - Oorzaken - Diabetes en hypertensie, oorzaken van nierinsufficiëntie
Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies

Urineonderzoek De urine wordt onderzocht op sporen van bloed, witte bloedcellen en (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies
In Video's