backtotop
Nieuws
Slaapapneu: een gevaar voor het hart?

Slaapapneu: een gevaar voor het hart?

Uit een nieuwe studie blijkt dat slaapapneu bij nierpatiënten het risico op cardiovasculaire stoornissen zou kunnen verhogen.

Reclame

Volgens een studie die in november 2009 verscheen in de "Clinical Journal of the American Society of Nephrology" zou slaapapneu een verhoogd risico inhouden op arteriële hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten en een hartaanval bij nierpatiënten die op een transplantatie wachten of een nieuwe nier hebben gekregen.

Slecht beheerste hypertensie

De onderzoekers bestudeerden meer dan 100 personen die een niertransplantatie hadden ondergaan en 50 personen die op een nieuwe nier wachtten. Resultaat: één op de vier patiënten krijgt verschillende apneu-aanvallen tijdens zijn slaap. De onderzoekers stelden ook vast dat meer dan de helft van alle getransplanteerden met slaapapneu meer dan drie bloeddrukverlagende geneesmiddelen moet nemen. Ondanks die behandelingen blijft hun bloeddruk veel hoger dan patiënten zonder slaapapneu.

Meer hart- en vaatziekten

Volgens de onderzoekers zou bloeddrukverhoging door slaapapneu bij dialyse- of transplantatiepatiënten bijdragen tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Deze patiënten zouden dan ook twee keer meer risico lopen op cardiovasculaire aandoeningen of een hartaanval dan patiënten zonder apneu.

Slaapapneu voorkomen

Heel wat patiënten weten niet dat ze slaapapneu hebben. Vandaar dat artsen attent moeten zijn voor dit probleem. Zo nodig kunnen ze een behandeling voorstellen.

Bron: "Sleep Apnea Is Associated with Cardiovascular Risk Factors among Kidney Transplant Patients", appeared online at http://cjasn.asnjournals.org/ on Thursday, November 19, 2009, doi 10.2215/CJN.04030609.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?

Beginnende nierinsufficiëntie verloopt vaak asymptomatisch, d.w.z. zonder symptomen. Precies dat bemoeilijkt (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?
Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?

Hoge bloeddruk Een te hoge bloeddruk (hypertensie) komt bijna systematisch voor (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?
In Video's