backtotop
Nieuws

Risico's bij een hemodialyse

Veel nierpatiënten moeten op regelmatige basis een beroep doen op een hemodialyse om hun bloed te laten zuiveren. Aan de behandeling zijn wel enkele risico's verbonden.

Reclame

De belangrijkste complicatie bij hemodialyse is hypotensie of bloeddrukval. Bij een bloeddrukval duikt de bloeddruk onder de 90 mm Hg, terwijl een optimale bovendruk rond de 120 mm Hg schommelt. De bloeddruk zakt omdat de kunstnier vocht onttrekt aan het bloed. Een te lage bloeddruk kan ook het gevolg zijn van doorgedreven inspanningen om een te hoge bloeddruk te vermijden. Bij een hypotensie voelt een patiënt zich duizelig en slap, hij krijgt problemen met het zicht en vaak migraine. Hij kan ook krampen krijgen in de buik.

Preventie van hypotensie

Ter preventie van hypotensie moet u uw drinkgewoontes tussen twee sessies aanpassen. Zo kunt u vermijden dat u teveel aankomt tussen twee dialyses in: tot maximum 2,5 kg in het weekend, en 2 kg in de week. Andere tips zijn niet eten tijdens de behandeling en van bij het begin van de sessie gaan liggen. Sommige toestellen beschikken over een automatische monitor om het bloedvolume op te volgen. In ieder geval meet de bloeddrukmeter van het dialysetoestel elk half uur uw bloeddruk. Niettemin brengt u best zo snel mogelijk de verpleegkundige op de hoogte zodra u zich onwel voelt.

Ontsteking en infectie

Voor een hemodialyse is er een toegangsweg nodig tot de bloedbaan, bij voorkeur een arterioveneuze fistel in de arm. Een dergelijke fistel verbindt de ader met de slagader. Als dit niet kan, is de blijvende dialysekatheter een mogelijkheid. In dat geval wordt een buisje aangebracht in de halsstreek. Deze toegangswegen houden echter risico’s in. Vooral de katheters zorgen voor mogelijke problemen, waarvan de belangrijkste de bloedvergiftiging is. Eén van de symptomen van bloedvergiftiging is koorts, eventueel met rillingen. Dergelijke infecties zijn levensbedreigend en moeten behandeld worden met intraveneuze antibiotica. Andere oorzaken van koorts zijn de gewone ontstekingen en infecties (bronchitis, urineweginfecties, …), die bij dialysepatiënten frequenter voorkomen. Bij rillen of koorts gaat u best zo snel mogelijk naar het ziekenhuis, net zoals bij verlies van de katheter. Ook de arterioveneuze fistel leidt soms tot complicaties: pijnlijke hand door zuurstoftekort, het stilvallen door vernauwing (stenose) en/of verstopping (trombose) van de fistel, bloedingen… Om deze complicaties te voorkomen, draagt u best geen spannende of snoerende kledij aan de fistelarm en vermijdt u kwetsuren. Wanneer de fistel zou bloeden, volstaat meestal om ter hoogte van de bloeding voldoende lang en voldoende hard af te duwen.

Pieter Segaert

Met dank aan verpleegkundige Stefaan Maddens van het H.-Hartziekenhuis in Roeselare-Menen.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies

Urineonderzoek De urine wordt onderzocht op sporen van bloed, witte bloedcellen en (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies
Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken

Creatininegehalte in het bloed Creatinine is een afbraakproduct van creatine, een (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken
In Video's