Nieuws
Ook dialysepatiënten mogen smullen!

Ook dialysepatiënten mogen smullen!

Een zout- en kaliumarm dieet hoeft u heus niet te verhinderen om culinair te genieten. Mercedes Vignioble en Christine Gilot, diëtistes in Saint-Luc, schotelen u drie overheerlijke recepten voor.

Reclame

Voorgerecht: Tikka massala uit de zee (4 pers.)

  • Ziehier de ingrediënten voor de bereiding van uw currypasta: twee lookteentjes, één eetlepel korianderzaadjes en één eetlepel versgehakte gember, een snuifje cayennepeper, een snuifje kurkuma, twee eetlepels olie en het sap van een halve citroen.
  • Vermeng deze ingrediënten om een mooi homogene pasta te krijgen, en doe er vervolgens Griekse natuuryoghurt bij.
  • Marineer in deze mix acht grote gepelde rauwe garnalen en 200 gr in blokjes gesneden witte visfilet met stevig vlees.
  • Bedek met een laagje vershoudfolie en zet minstens één uur in de koelkast.
  • Haal de garnalen en de stukjes vis uit de marinade, laat ze uitlekken en bak ze vervolgens gedurende 5 minuten in een hete pan.
  • Serveer met een kwartje limoen en enkele muntblaadjes.

Dankzij de gebruikte kruiden en specerijen hoeft u geen zout meer toe te voegen om het gerecht op smaak te brengen. Goed om te weten: u kunt het ook serveren als hoofdgerecht, met wat rijst bijvoorbeeld.

Hoofdgerecht: Hindefilet met koekjes van romanescokool (4 pers.)

  • Vermeng in een diepe schotel de schilletjes van een onbespoten sinaasappel, het sap, 25 cl rode wijn, een fijngesneden ui en wortelschijfjes.
  • Laat vier hindefilets van 150 gr gedurende minstens drie uur marineren in deze jus, op een koele plaats.
  • Laat 250 gr romanescokool vijf minuten koken in water en laat de groente vervolgens uitlekken.
  • Klop drie eieren met 20 cl room. Doe er één eetlepel maïszetmeel bij en giet die op de kool. Strooi er peper over.
  • Doe de bereiding in een muffinvorm en stop gedurende 20 minuten in de oven, op 180°C.
  • Laat 12 kerstomaten gedurende 2 à 3 minuten fruiten in olijfolie, met een geplet lookteentje, een takje rozemarijn en peper.
  • Haal de hindefilets uit de marinade en wrijf ze droog. Bak ze met een beetje olijfolie en hou de schotel warm.
  • Giet de marinade in de pan, breng die aan de kook en laat gedurende vijf minuten inkoken op een sterk vuur. Haal de pan van het vuur en doe er één eetlepel aalbessengelei bij.
  • Serveer de hindefilets met een beetje saus, de koolkoekjes en de tomaten. U mag ze ook serveren met een paar kroketten.

Goed om te weten: gekookte groenten bevatten minder kalium dan rauwe groenten. U kookt ze dan ook bij voorkeur in veel water, dat geen kalium meer bevat.

Dessert: roomijs met speculaas

  • Breng 400 ml melk aan de kook met 100 gr suiker. Doe er 30 gr vanillepudding bij. Klop de pudding stijf en laat hem afkoelen.
  • Voeg er twee eigelen en 200 ml room aan toe, en meng alles goed dooreen.
  • Laat het gerecht afkoelen in de koelkast.
  • Doe er tien speculaaskoekjes bij en doe het mengsel in de ijsmachine.
  • Versier met enkele stukjes speculaas.

Goed om te weten: voor het dessert gebruikt u beter geen chocolade, gedroogd of gekonfijt fruit en bepaalde vruchten (onder meer banaan, abrikoos, kiwi, meloen en sinaasappel), want die bevatten veel kalium.

Prettig eindejaar!

Reclame
In Video's