backtotop
Nieuws

Nieuw in Erasmus: fitness tijdens de dialyse

Sinds juli 2007 prijken er op de dienst nefrologie van het Eramusziekenhuis fietsen, steppers en gewichten naast de dialysetoestellen. Op die manier kunnen dialysepatiënten tegelijk aan lichaamstraining doen. Balans na twintig sessies: een aanzienlijk betere fysieke conditie voor de zes patiënten van de proefeenheid.

Reclame

Dialyse is weliswaar levensnoodzakelijk voor de patiënt, maar kan de uremie (de ophoping van afvalstoffen in het bloed) als gevolg van de nierfunctiestoornis niet volledig corrigeren. Vandaar dat de meeste patiënten het zogenaamde "uremisch syndroom" krijgen, dat gekenmerkt wordt door een reeks complicaties: spierzwakte, botbroosheid en hartproblemen, waardoor hun fysieke conditie achteruitgaat.

Spier- en uithoudingstraining

Om daar iets aan te doen, beschikt het hemodialysecentrum van het Erasmusziekenhuis sinds enkele maanden over een proefeenheid voor fysieke revalidatie tijdens de dialysesessies. "De training begint met spierversterkende oefeningen op een powertrainingsbank en op een quadricepsstoel, plus enkele minuten oefenen op een stepper", aldus Chantal Godefroid, die als kinesitherapeute verbonden is aan de dienst nefrologie en dialyse van het Erasmusziekenhuis en dit project lanceerde. "Zodra de patiënten aan de machine liggen, doen ze tussen 30 en 50 minuten fietstraining en oefeningen met gewichten, om hun arm- en beenspieren te versterken." Dit programma wordt uiteraard aangepast aan ieders capaciteiten en fysieke conditie. "Eerst wordt er een inspanningstest uitgevoerd, om alle cardiovasculaire risico's te elimineren en de trainingsbelasting nauwkeuriger te kunnen meten."

Hoopgevende resultaten

"Het is daarbij de bedoeling de levenskwaliteit en de fysieke conditie van de patiënten te verbeteren, maar ook om ervoor te zorgen dat de transplantatie in optimale omstandigheden kan verlopen", vervolgt Chantal Godefroid. "Sommige patiënten konden niet eens meer de trap op zonder buiten adem te raken. Na twintig trainingsessies hadden ze al 20 % van hun lichamelijke capaciteiten teruggewonnen. Bovendien zijn ze achteraf extra gemotiveerd om naar de dialyse te gaan, omdat ze zich fitter voelen na de training. Die heeft niet alleen gunstige fysieke effecten, maar bevordert ook het geestelijk welzijn."

Opmerking: er worden ook fitnesssessies georganiseerd in het revalidatiecentrum Bucopa (Erasmus). Ze zijn niet alleen bestemd voor niertransplantatiepatiënten, maar ook voor dialysepatiënten die liever trainen buiten de dialyse-uren.

Aurélie Bastin, met medewerking van Chantal Godefroid, die als kinesitherapeute verbonden is aan de dienst nefrologie en dialyse van het Erasmusziekenhuis in Brussel.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies

Urineonderzoek De urine wordt onderzocht op sporen van bloed, witte bloedcellen en (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies
Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken

Creatininegehalte in het bloed Creatinine is een afbraakproduct van creatine, een (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken
In Video's