backtotop
Nieuws
Nieruitname via de navel

Nieruitname via de navel

Niertransplantaties zijn nog altijd te zeldzaam. Onlangs werd echter een nieuwe mini-invasieve techniek ontwikkeld die het voor levende donoren een stuk comfortabeler zou kunnen maken en donaties zou kunnen aanmoedigen.

Reclame

Een Europese primeur

Het team urologie en chirurgie van de transplantatie-eenheid van het CHU van Lyon, onder leiding van prof. Xavier Martin, nam in februari 2010 bij een levende donor een nier weg langs de navel. Het gaat hier om een Europese primeur. Het uitsnijden en verwijderen van de nier gebeurden volledig via één enkele insnijding in de navel en gebruik van slechts één ?trocart' (een holle naald waarlangs er chirurgische instrumenten en een camera kunnen worden ingebracht).

Mini-invasieve technieken

Sinds 1995 heeft nieruitname via open chirurgie plaats moeten ruimen voor mini-invasieve technieken. Die zijn minder pijnlijk, verkorten de opnameduur en laten een veel kleiner litteken achter. Tot nog toe gebeurde die vorm van mini-invasieve chirurgie door 3 of 4 kleine canules in te brengen (buisjes in metaal, kunststof of rubber) in de buik en een insnijding van 5 tot 7 cm te maken in de lies. Daarbij wordt de nier uitgesneden via een coelioscopie alvorens te worden weggenomen via de lies.

Donaties aanmoedigen

Uitsnijding en uitname via de navel kunnen dan ook beschouwd worden als een ?verfijning? van de mini-invasieve chirurgie. De voordelen van deze techniek moeten nog geëvalueerd worden, maar op termijn zou ze een waardevol alternatief kunnen vormen en donatie kunnen aanmoedigen. In dit verband herinneren we eraan dat veel patiënten op een niertransplantatie zitten te wachten en dat een nier wegnemen bij een levende donor tal van voordelen biedt. Nieren die weggehaald worden bij levende donoren hebben immers een langere gemiddelde levensduur dan nieren van overleden donoren. Transplantatie met een levende donor biedt nog een bijkomend voordeel: de ingreep kan tijdig gepland worden, soms zelfs alvorens te starten met dialyse.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?

Zowel mannen als vrouwen met nierfalen hebben vaak minder zin in seks. Mannen kunnen moeilijker een erectie (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?
Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?

In vele gevallen komt de arts chronische nierinsufficiëntie op het spoor door een afwijking in het bloed en /of (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?
In Video's