backtotop
Nieuws

Niertransplantatie en moederschap: een moeilijke combinatie?

Zwangerschappen na een niertransplantatie houden veel minder complicatierisico's in dan tijdens de dialysefase. Wel moeten er voorzorgen genomen worden, zodat deze negen maanden van geluk niet ontaarden in een nachtmerrie.

Reclame

Elf jaar geleden krijgt Marie, die dan al tien jaar aan nierinsufficiëntie lijdt, te horen dat ze zwanger is. "Ik had groen licht gekregen van mijn nefroloog en aarzelde dan ook geen seconde. Mijn zwangerschap verliep zonder al te veel problemen, maar mijn nierfunctie verslechterde snel, en enkele maanden na de bevalling moest ik aan de dialyse. Vier jaar na mijn transplantatie wilde ik een tweede kind. Pieter werd één maand geleden geboren na een voldragen zwangerschap. Hij is kerngezond en alles is prima verlopen, zowel voor hem als voor mij."

De risico's beperken

Vandaag kiezen heel wat vrouwen na een niertransplantatie voor het moederschap. Dergelijke zwangerschappen kunnen, maar zijn toch niet zonder risico. Zo zou slechts 15 % van alle transplantatiepatiëntes een voldragen zwangerschap doormaken. Vandaar dat er enkele voorzorgen nodig zijn om alles optimaal te doen verlopen. Om afstoting tijdens de zwangerschap zo veel mogelijk te vermijden (het risico is groter als de nierfunctie niet gestabiliseerd is), is het voor toekomstige moeders aan te raden om na de transplantatie nog twee jaar te wachten alvorens zwanger te worden. Ook de dosis immunosuppressiva, die nodig zijn om afstoting te voorkomen, moet aangepast worden om het complicatierisico te verminderen, zowel voor de patiënte als voor haar baby. Dr. Kirkpatrick, kliniekhoofd op de dienst gynaecologie en verloskunde van het Brusselse Erasmusziekenhuis, legt uit: "Deze behandeling kan misvormingen veroorzaken bij de foetus". Baby's van vrouwen met een niertransplantatie worden in 50 % van de gevallen te vroeg geboren en zijn vaak kleiner dan gemiddeld. Een zwangerschap na een transplantatie houdt immers een hoger risico in op intra-uteriene groeiachterstand.

Een betere medische follow-up

Het percentage miskramen ligt tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap zeer hoog, maar bedraagt nadien nog slechts 10 %. "Om de complicatierisico's zo veel mogelijk te beperken, moet de nierfunctie van de patiënte regelmatig gecontroleerd worden, net als eventuele hypertensie en bloedarmoede", benadrukt dr. Kirkpatrick. "Ook urine-infecties moeten van dichtbij gevolgd worden, omdat ze afstoting kunnen veroorzaken." Om al die redenen is het voor transplantatiepatiëntes die een kind willen, dan ook sterk aan te raden om zich te laten begeleiden in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in risicozwangerschappen en ernstige vroeggeboorten.

Aurélie Bastin

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Peritoneale dialyse

Bij deze behandeling wordt het bloed niet buiten het lichaam geleid, maar fungeert het eigen buikvlies als (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Peritoneale dialyse
De gezondheidstoestand bij dialyse

De positieve kant zien Het is evident dat dialyse een zware psychische belasting (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - De gezondheidstoestand bij dialyse
In Video's