backtotop
Nieuws
Nierstenen: gevaarlijk voor de nieren!

Nierstenen: gevaarlijk voor de nieren!

Nierstenen kunnen de nieren beschadigen en tot chronische nierinsufficiëntie leiden. Wat kunt u doen om het risico te beperken?

Reclame

Volgens de statistieken krijgen 5 tot 10% van alle mensen minstens één keer in hun leven last van nierstenen. Deze steentjes van wisselende grootte ontstaan door kristallisatie van overtollige minerale stoffen die normaal gezien in de urine zitten. Nierstenen worden in principe spontaan geëlimineerd. Toch kan het gebeuren dat zo'n steentje geblokkeerd raakt in de urethra (urinebuis), het kanaal dat de nier verbindt met de blaas. In dat geval krijgt de patiënt hevige pijn in de onderrug.

Een verhoogd risico op nierziekten

Uit een studie die werd voorgesteld op het 41ste congres van de American Society of Nephrology blijkt dat nierstenen het risico op chronische nieraandoeningen met 60% verhogen, en het risico op terminale nierinsufficiëntie met 40%. In dat geval moeten de patiënten een dialysebehandeling of zelfs een transplantatie ondergaan.

Nierstenen: oorzaak of gevolg?

Volgens dr. Agnieszka Pozdzik, nefrologe in het Brusselse Erasmusziekenhuis, "is er een sterk verband tussen nierstenen en nierziekten. Nierstenen kunnen immers de lage urinewegen blokkeren en acute nierinsufficiëntie veroorzaken. Ze kunnen ook wijzen op een stofwisselingsstoornis. Daarnaast kunnen ze een bestaande, genetisch bepaalde nierziekte aan het licht brengen, een misvorming van de nieren of de urinewegen, of een aandoening die steenvorming bevordert". Nierstenen mogen dan ook niet onderschat worden.

Multidisciplinaire behandeling

Een late of foute diagnose en een onaangepaste of ontoereikende behandeling zijn factoren die chronische nierinsufficiëntie bevorderen bij niersteenpatiënten. Een multidisciplinaire behandeling en regelmatige controle van de nierfunctie kunnen het risico op nierinsufficiëntie bij deze patiënten beperken, en het risico op terugkerende nierstenen indirect verminderen.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?

Beginnende nierinsufficiëntie verloopt vaak asymptomatisch, d.w.z. zonder symptomen. Precies dat bemoeilijkt (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?
Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?

Hoge bloeddruk Een te hoge bloeddruk (hypertensie) komt bijna systematisch voor (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?
In Video's