backtotop
Nieuws
Nierpatiënten: opgelet voor uw beenderen!

Nierpatiënten: opgelet voor uw beenderen!

Osteoporose is één van de mogelijke complicaties van nierinsufficiëntie en niertransplantatie. Gelukkig bestaan er oplossingen.

Reclame

Wat is osteoporose?

Osteoporose is een algemene skeletaandoening die gekenmerkt wordt door een vermindering van de botmassa. De gevolgen zijn: overmatige botbroosheid en dus een verhoogd breukrisico (onder meer op heupbreuken). Nierinsufficiëntie vermindert de kwaliteit van het bot, doordat het brozer wordt. Artsen benoemen dit ziektebeeld als 'renale osteodystrofie', al is de term 'osteoporose' bij nier- en transplantatiepatiënten couranter.

Een verstoorde calciumopname

Bij chronische nierinsufficiëntie is de omzetting van inactieve vitamine D in vitamine D verminderd. Actieve vitamine D is echter onmisbaar voor de opname van calcium uit voeding door het spijsverteringskanaal. Calcium hecht zich vast aan de beenderen, om ze steviger te maken. De handhaving van een minimaal calciumgehalte in het bloed is niet alleen essentieel voor het beendergestel, maar ook voor de goede werking van het hart.

De rol van de bijschildklieren

Bij gebrek aan actieve vitamine D en dus een daling van het calciumgehalte in het bloed verhogen de bijschildklieren, hun werking en produceren ze meer parathormoon (PTH). Dat hormoon geeft op zijn beurt het calcium af dat aanwezig is in de botten, om op die manier de calciumconcentratie in het bloed constant te houden. Osteoporose is dus het gevolg van een overmatige activiteit van de bijschildklieren (ook wel hyperparathyreoïdie genoemd).

Wat houdt de behandeling precies in?

Inname van calciumtabletten en actieve vitamine D kan de bloedcalciumspiegel op peil houden, en vermindert ook de overproductie van parathormoon. Een andere mogelijke behandeling is cinacalcet, een geneesmiddel dat de effecten van calcium nabootst. Het wordt voorgeschreven bij een zeer sterk verhoogde PTH-spiegel. Daarnaast wordt ook altijd calciumrijke voeding aangeraden (die ook compatibel is met nierinsufficiëntie).

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's