backtotop
Nieuws
Nierinsufficiëntie: tips voor een aangename dialyse

Nierinsufficiëntie: tips voor een aangename dialyse

Hemodialysepatiënten moeten drie keer per week enkele uren aan het dialysetoestel liggen. Hoe kunnen ze die tijd zo aangenaam mogelijk doorbrengen?

Reclame

Veel patiënten slapen tijdens de dialyse, of beperken zich tot een babbeltje met de andere patiënten of de verpleegkundigen. “De hemodialyse is nogal een vermoeiend gebeuren”, legt Johan De Troyer van de vzw Nierpatiënten ASZ uit. “Bovendien is de bewegingsvrijheid beperkt tijdens de behandeling”, voegt Lut Buyle van de vzw Nierpatiënten Dendermonde daar aan toe. Welke tips bestaan er om die tijd niettemin zo aangenaam mogelijk door te brengen?

Lezen en tv-kijken tijdens de dialyse

Gino Matthys van de Vriendenkring Nierpatiënten Roeselare kon tijdens zijn dialyseperiode de tijd goed doden met lezen. Kranten zijn populair bij nierpatiënten, boeken uiteraard ook. Sommige ziekenhuizen stellen zelfs een heuse bibliotheek ter beschikking. “Ook heb ik weet van patiënten die hun laptop meebrengen naar de dialyse”, zegt Gino Matthys. Bij een aantal dialysecentra kunnen patiënten zelfs surfen op het internet. Telewerken in het ziekenhuis is dus zeker een mogelijkheid. De meeste ziekenhuizen hebben ook een televisie of een DVD-speler staan, per kamer of per bed.

Eten en drinken tijdens de dialyse?

Iets eten of drinken tijdens de dialyse kan voor verstrooiing zorgen. Maar nadeel is wel dat het een lage bloeddruk kan veroorzaken. De ziekenhuizen beoordelen per patiënt of en hoeveel iemand kan eten of drinken.

Pedicure, massage en fietsen tijdens de behandeling

In sommige ziekenhuizen, onder andere in het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk en in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst, is het toegestaan om tijdens de dialyse een pedicure te krijgen. In het UVC Brugmann in Brussel kunnen dialysepatiënten zelfs een massage krijgen. De laatste jaren wordt er in een aantal dialysecentra ook gefietst in de dialysezetels. In het AZ Maria Middelares (AZMM) in Gent bijvoorbeeld rijden nierpatiënten en verpleegkundigen elke zomer hun eigen Ronde van Frankrijk. In het AZMM geven diëtisten trouwens ook educatieve sessies tijdens de dialyse.

Activiteiten patiëntenverenigingen

Daarnaast organiseren de patiëntenverenigingen zelf heel wat activiteiten: een bezoek van Sinterklaas, geschenkjes met Pasen en Kerstmis, een seizoensgebonden decoratie van de afdeling … Heel wat verenigingen plannen ten slotte jaarlijks een buitenlandse reis, en organiseren eetfestijnen en dergelijke om die reis te bekostigen.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is dialyse?

Beslissing tot dialyse Vaak komt er een moment waarop, ondanks het dieet en de (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Wat is dialyse?
Hemodialyse

Bij hemodialyse wordt het bloed van de patiënt via een slangetje naar de kunstnier geleid, waar zich de (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Hemodialyse
In Video's