backtotop
Nieuws
Nierinsufficiëntie en zelfmedicatie

Nierinsufficiëntie en zelfmedicatie

Veel geneesmiddelen kunnen bij nierinsufficiëntie schadelijk zijn. Aarzel dus niet om uw huisarts of apotheker te raadplegen. Hij zal u zeggen welke geneesmiddelen u kunt nemen, en in welke dosis!

Reclame

Nierinsufficiëntie en schadelijke geneesmiddelen

De meeste geneesmiddelen worden door de nieren uitgescheiden. Bij nierinsufficiëntie hopen sommige geneesmiddelen zich echter op in het lichaam en richten ze schade aan. Er kunnen zo diverse, soms heel ernstige bijwerkingen optreden. Sommige antibiotica die slecht of onvoldoende uitgescheiden worden, kunnen bijvoorbeeld doofheid veroorzaken. Onvoldoende uitgescheiden geneesmiddelen leiden trouwens tot de verdere afname van de nierfunctie.

Pas de dosissen aan

Bij nierinsufficiëntie is een aanpassing van de posologie van heel wat geneesmiddelen noodzakelijk (beperkte dosissen en/of meer tijd tussen twee innamen). Dat geldt voor bepaalde antibiotica, geneesmiddelen tegen diabetes, antivirale middelen, fibraten, bepaalde bètablokkers... Algemeen wordt aangenomen dat de posologie moet worden aangepast als de creatinine clearance (de waarde voor het filterend vermogen van de nieren) minder dan 50 ml/min bedraagt.

Mijd zelfmedicatie

Andere geneesmiddelen zijn dan weer te mijden en alleen in dringende gevallen te nemen. Dat is onder meer het geval met ontstekingsremmers. Die staan erom bekend dat ze de nieraandoening verergeren. Sommige heel courante geneesmiddelen, zoals paracetamol, kunnen dan weer normaal worden gebruikt door patiënten met nierinsufficiëntie. Neem bij twijfel altijd contact op met uw arts of apotheker: Hij zal op basis van uw creatinine clearance bepalen welke dosis u kunt nemen.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken

Creatininegehalte in het bloed Creatinine is een afbraakproduct van creatine, een (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken
Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies

Urineonderzoek De urine wordt onderzocht op sporen van bloed, witte bloedcellen en (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies
In Video's