backtotop
Nieuws
Nierinsufficiëntie en apoL1: welk verband?

Nierinsufficiëntie en apoL1: welk verband?

Terminale nierinsufficiëntie zou bevorderd kunnen worden door mutaties van het apoL1-gen, dat ons beschermt tegen slaapziekte.

Reclame

Het Instituut voor Moleculaire Biologie en Geneeskunde van de ULB heeft samen met Amerikaanse onderzoekers een onverwachte link blootgelegd tussen terminale nierinsufficiëntie en een selectie mutaties van het apoL1-gen.

 

ApoL1, tseetseevlieg en slaapziekte

Dit gen, dat in 2003 ontdekt werd door ULB-onderzoekers, beschermt ons tegen een Afrikaanse parasiet die slaapziekte veroorzaakt. Deze ziekte wordt overgebracht door de fameuze tseetseevlieg. "Sommige van die parasieten zijn geleidelijk resistent geworden tegen het gen apoL1", aldus prof. Etienne Pays, coauteur van de studie die verscheen in het magazine Science*. "Als reactie hebben er zich bij populaties van Afrikaanse oorsprong gemuteerde vormen van dit gen ontwikkeld die de parasiet kunnen doden."

 

Nierinsufficiëntie: keerzijde van de medaille

Deze resistentie tegen de parasiet eist wel een tol: personen van wie beide ouders drager zijn van het gemuteerde gen, lopen namelijk vier tot vijf keer meer risico om terminale nierinsufficiëntie te krijgen dan de normale bevolking. Het zou gaan om meer dan 30% van alle Afro-Amerikanen. Deze onverwachte ontdekking opent nieuwe perspectieven voor de behandeling van slaapziekte, die elk jaar nog altijd tienduizenden mensen treft. Bovendien is ze een belangrijke stap vooruit naar meer begrip voor en een betere preventie van terminale nierinsufficiëntie, waarvan nog niet alle mechanismen ontrafeld zijn.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?

In vele gevallen komt de arts chronische nierinsufficiëntie op het spoor door een afwijking in het bloed en /of (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?
De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken

De arts zal beginnen met u een aantal vragen te stellen. Hebt u urineweginfecties (gehad), eventueel al (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken
In Video's