backtotop
Nieuws
Nierinsufficiëntie: de rol van erfelijkheid

Nierinsufficiëntie: de rol van erfelijkheid

Er zijn dertien nieuwe genen opgespoord die een rol zouden spelen bij nierinsufficiëntie. Een ontdekking die nieuwe behandelingen zou kunnen opleveren.

Reclame

Nierinsufficiëntie: de invloed van genetische factoren

De resultaten van een recente studie tonen aan dat naast andere factoren zoals hypertensie en diabetes ook erfelijkheid een rol speelt bij het ontstaan van nierinsufficiëntie. Een ontdekking die tot nieuwe therapeutische strategieën zou kunnen leiden. Elk gen codeert immers voor een specifiek eiwit. Is het gen defect, dan is het eiwit dat ook. Vandaar dat die defecte eiwitten zouden kunnen worden gebruikt om de ziekte sneller op te sporen. Een cruciaal punt, want we weten dat de meeste symptomen van nierinsufficiëntie pas optreden in een al zeer vergevorderd stadium. "Er zouden ook nieuwe therapeutische moleculen kunnen worden ontwikkeld die het op die abnormale eiwitten gemunt hebben", vult dr. Linda Kao aan, lid van het consortium CKDGen, de onderzoeksgroep die deze resultaten publiceerde. "Er zijn echter nog heel wat inspanningen nodig om dit soort behandeling te ontwikkelen. Er zijn verschillende moleculaire mechanismen die tot nierinsufficiëntie leiden, en elk van die mechanismen zou wel eens een specifieke benadering kunnen vereisen."

Vergelijking van meer dan 65.000 genetische profielen

Deze ontdekking vormt de bekroning van gigantisch internationaal wetenschappelijk onderzoek. "Wetenschappers uit de hele wereld hebben eraan meegewerkt", vervolgt Linda Kao. "We hebben de gegevens gebruikt van 20 verschillende studies, en de genetische kenmerken geanalyseerd van meer dan 65.000 individuen."

Om tot die resultaten te komen, hebben de onderzoekers een associatieve meta-analyse uitgevoerd voor het volledige genoom. Concreet hebben ze het genetische profiel van verschillende individuen vergeleken, om gelijkenissen op te sporen die lichamelijke disfuncties veroorzaken. Andere, soortgelijke onderzoeken hadden eerder al genen ontdekt die een rol spelen bij nierinsufficiëntie, maar het is de eerste keer dat er zo?n grootschalig onderzoek wordt verricht.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Bloeddrukverlagende geneesmiddelen Verhoogde bloeddruk behandelen is essentieel (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Geneesmiddelen
Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?

Beginnende nierinsufficiëntie verloopt vaak asymptomatisch, d.w.z. zonder symptomen. Precies dat bemoeilijkt (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?
In Video's