backtotop
Nieuws

Niergetransplanteerden: welke voedingsmiddelen vermijden?

Na een niertransplantatie, kunnen patiënten die lijden aan chronische nierinsufficiëntie opnieuw naar hartenlust bepaalde voedingsmiddelen, zoals fruit en verse groenten, consumeren. Toch moeten zij nog oppassen: zij moeten zich nog aan een aantal regels houden en een goede levenshygiëne blijft onontbeerlijk.

Reclame

Een nieuwe nier is vaak een synoniem van een nieuw leven. Niergetransplanteerden zijn niet alleen verlost van de dialysesessies, maar ook van een aantal verplichtingen in verband met hun voeding. De verplichting om bijvoorbeeld de consumptie van sommige groenten en vers fruit te beperken, is niet meer van kracht. Na de transplantatie, is het eten van bananen, kersen, abrikozen, kiwi's of sinaasappelen opnieuw toegelaten… en zelfs aanbevolen! Ander goed nieuws: ook de verplichting om groenten in water te koken valt weg. Ook de consumptie van water moet voortaan niet meer beperkt worden. Wat een opluchting!

Waakzaamheid blijft troef

Om de getransplanteerde nier niet te zwaar te belasten, is het nochtans beter niet te veel eiwitrijke voedingsstoffen (vlees, vis, eieren, kaas…) te eten. Ideaal is het alles wat het lichaam nodig heeft, te consumeren, maar dan wel zonder te overdrijven! Men mag ook niet vergeten dat een nierinsufficiëntie het risico op cardiovasculaire ziekten en hypertensie verhoogt. Hoewel zij minder blootgesteld zijn aan de risico's dan gedialyseerde patiënten, mogen getransplanteerden niet denken dat zij volledig beschermd zijn tegen deze complicaties. Goed om te weten: volgens een Amerikaans onderzoek, kan de inname van soja-eiwitten (ongeveer 25 g per dag in plaats van dierlijke eiwitten) leiden tot een gevoelige verbetering van de vasculaire functies van patiënten die een niertransplantatie ondergaan hebben (1). Zonder matiging te gebruiken! En dan is er nog een andere factor die in overweging moet genomen worden: de immunosuppressiva, die tot gewichtstoename kunnen leiden. Niergetransplanteerden moeten leren hun voeding en hun gewoonten aan te passen aan deze verschillende parameters.

Blijf zorgen voor een goede levenshygiëne

Om de cardiovasculaire risico's te verminderen, kan men best niet meer dan het equivalent van één glas wijn per maaltijd gebruiken en ook met vet dient men voorzichtig om te gaan. Om hun bloeddruk op een aanvaardbaar niveau te houden, moeten niergetransplanteerden er ook voor zorgen dat hun voeding slechts weinig zout bevat. Sommige geneesmiddelen zoals corticoïden (geneesmiddelen tegen de afstoting van de nieuwe nier) en ook gewichtstoename kunnen leiden tot diabetes. Dat moet in elk geval vermeden worden door een suikerarm dieet te volgen. Eveneens om het gewicht binnen de perken te houden, mogen niergetransplanteerden niet overdrijven met de consumptie van zetmeelhoudende voedingsstoffen, zoals aardappelen, pasta, droge groenten… Tot slot: een regelmatige fysieke activiteit, zoals wandelen bijvoorbeeld, is ten zeerste aan te raden.

Aurélie Bastin

(1) Cupisti A, Ghiadoni L, D'Alessandro C en al. Soy protein diet improves endothelial dysfunction in renal transplant patients. Nephrol Dial Transplant 2006.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies

Urineonderzoek De urine wordt onderzocht op sporen van bloed, witte bloedcellen en (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies
De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken

De arts zal beginnen met u een aantal vragen te stellen. Hebt u urineweginfecties (gehad), eventueel al (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken
In Video's