backtotop
Nieuws
Meer nierproblemen bij partners?

Meer nierproblemen bij partners?

Partners van nierinsufficiënten zouden zelf meer risico lopen op nierproblemen.

Reclame

Een Taiwanees onderzoeksteam volgde in een recente studie de naasten van patiënten met nierinsufficiëntie. Meer bepaald de partners en de familieleden in eerste en tweede graad van 178 hemodialysepatiënten. Ze toonden daarbij aan dat de naasten van die patiënten een hoger risico lopen op nierziekten.

 

Een hoger risico op nierinsufficiëntie

Uit de resultaten blijkt dat partners 2,5 keer meer kans lopen op nierinsufficiëntie dan de algemene bevolking. Dat cijfer ligt iets hoger dan bij familieleden. Een zeer opvallende vaststelling, want de rol van genetische factoren bij het ontstaan van bepaalde ziekten mag dan al bekend zijn, samenleven met een patiënt met nierinsufficiëntie was nog nooit eerder geassocieerd met dit type risico.

 

Gemeenschappelijke leefgewoonten

Genetische factoren verklaren waarom de risico's hoger zijn bij de familie van de patiënt. Bij de partners daarentegen moeten we kijken naar de leefgewoonten om die cijfers te begrijpen. Een koppel heeft immers gemeenschappelijke omgevingsfactoren en vertoont ook hetzelfde gezondheidsgedrag: voeding, lichaamsbeweging... Als één van beide partners aan diabetes of hypertensie lijdt, is de kans bijzonder groot dat de andere partner eveneens deze aandoening heeft. Welnu, beide ziekten verhogen het risico op nierinsufficiëntie.

 

Betere preventie voor een betere genezing

Deze studie vestigt in elk geval de aandacht op partners als een nieuwe risicogroep. Ze doen er dan ook goed aan om zich volledig te laten screenen, vooral als ze ook andere risicofactoren vertonen, zoals hypertensie en diabetes. Dankzij een tijdige opsporing kan nierinsufficiëntie immers optimaal behandeld worden.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's