backtotop
Nieuws
Meer donornieren nodig

Meer donornieren nodig

22 oktober is de Europese Dag voor Orgaandonatie: een goede gelegenheid om orgaandonatie, van levensbelang voor nierpatiënten, in de kijker te zetten.

Reclame

Waarom zijn er donornieren nodig?

Dialyse neemt slechts een beperkt deel van de normale nierfunctie over. Dat is genoeg voor de belangrijkste lichaamsfuncties, maar te weinig voor een echt goede gezondheid. Bovendien is dialyse zeer tijdsintensief en kan die daardoor heel belastend zijn voor het sociale leven.

Te weinig orgaandonaties

In 2010 konden er in België 403 niertransplantaties plaatsvinden. Maar dat is te weinig om aan de vraag naar donornieren te voldoen. Het gevolg is dat er steeds meer mensen op de wachtlijst voor een niertransplantatie staan: 921 op 31 december 2010 tegenover 840 op 31 december 2007. Sommige patiënten moeten daardoor helaas te lang wachten en komen te overlijden. Beldonor, een initiatief van de Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, probeert daarom zoveel mogelijk mensen te informeren over orgaandonatie.

Donor worden?

In België wordt iedereen per definitie beschouwd als orgaandonor. Dit tenzij er bij leven bezwaar wordt aangetekend, of na het overlijden door de familie. Belgen kunnen zich ook actief als donor laten registreren. Dan hoeft de familie zich bij het overlijden niet meer uit te spreken in de plaats van de overledene. Op Beldonor kunt u een formulier downloaden om u te laten registreren als orgaandonor. U kunt het invullen en vervolgens afgeven aan de dienst bevolking van uw gemeente. De gemeente stuurt het formulier dan door naar het Nationaal Register. Vandaag hebben al bijna 300.000 Belgen die stap gezet.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?

In vele gevallen komt de arts chronische nierinsufficiëntie op het spoor door een afwijking in het bloed en /of (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?
Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken

Creatininegehalte in het bloed Creatinine is een afbraakproduct van creatine, een (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken
In Video's