backtotop
Nieuws

Mag ik sporten met een nieuwe nier?

Opnieuw gaan sporten na een geslaagde niertransplantatie heeft tal van voordelen, zowel lichamelijk als psychologisch. Toch doen getransplanteerden er goed aan om zich bij hun arts te informeren over eventuele voorzorgsmaatregelen vóór ze er (weer) invliegen.

Reclame

Philippe Cordier, kinesitherapeut in het UZ Sint-Lucas en teammanager van de Belgische Sportvereniging voor Getransplanteerden en Gedialyseerden, licht toe: "Lichaamsbeweging verbetert de levenskwaliteit van de patiënt, maar vermindert ook de spier- en botcomplicaties van de behandeling". Transplantatiepatiënten die sporten, zouden dus minder last hebben van vermoeidheid, slaapproblemen en spierzwakte, en zouden minder bijwerkingen ondervinden van hun immunosuppressiva.

Welke sport?

Het transplantaat bevindt zich in één van de darmbeenholten (onderbuik) en is iets kwetsbaarder dan wanneer het was ingeplant achter de buikvliesholte, waar zich de oorspronkelijke nieren bevinden. Vandaar dat sommige sporten af te raden zijn voor getransplanteerden, om het risico op trauma's te vermijden: gevechtssporten als boksen, worstelen, judo, karate of aikido, maar ook hevige contactsporten als schermen, veldrijden, motorcross, hockey en voetbal. Fietsen, zwemmen, wandelen en joggen daarentegen vormen samen het "kwartet" van meest aan te raden sporten na een niertransplantatie.

Enkele voorzorgen…

De nodige voorzorgen hangen af van de leeftijd en de medische voorgeschiedenis van de patiënt. Toch zit er geen leeftijdsgrens op sportbeoefening na een transplantatie, benadrukt Philippe Cordier: "Ik herinner me een 68-jarige Antwerpenaar die opnieuw begon met tafeltennis na een jarenlange dialyse en een transplantatie." Wel moet de patiënt eerst groen licht krijgen van een arts alvorens de sportieve draad weer op te nemen. Verder moet hij na een transplantatie ook enkele maanden rusten, om zijn conditie te verbeteren. "Een geatrofieerde spier die gedurende maanden of zelfs jaren niet gestimuleerd is, heeft tijd nodig om weer optimaal te functioneren", vervolgt Philippe Cordier. "Patiënten die te snel weer beginnen met intensieve sportbeoefening, riskeren microfracturen in knieën en enkels."

Topsport na een niertransplantatie: het kán!

"Getransplanteerden die niet te veel immunosuppressiva moeten nemen en geen afstotingsverschijnselen krijgen, kunnen weer een hoog sportniveau halen", onderstreept Philippe Cordier. "Een mooi voorbeeld daarvan is Jonah Lomu, voormalig All Black-winger. Na een niertransplantatie en 18 maanden rust mocht de Nieuw-Zeelandse rugbyspeler in januari de competitie hervatten." Wel kreeg hij een voorkeursbehandeling als profsporter. "Het transplantaat werd uitzonderlijk onder de ribben geplaatst, in de loge van één van de oorspronkelijke nieren. Deze ingreep is veel gecompliceerder, maar beschermt de getransplanteerde nier wel beter tegen eventuele hevige schokken."

Aurélie Bastin, met medewerking van Philippe Cordier, kinesitherapeut in het UZ Sint-Lucas in Brussel.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?

Hoge bloeddruk Een te hoge bloeddruk (hypertensie) komt bijna systematisch voor (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?
Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?

Zowel mannen als vrouwen met nierfalen hebben vaak minder zin in seks. Mannen kunnen moeilijker een erectie (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?
In Video's