backtotop
Nieuws

Mag een patiënt met nierinsufficiëntie op reis gaan? Zeker en vast!

Een patiënt met nierinsufficiëntie kan verschillende redenen hebben om te reizen: een familiale gebeurtenis, ziekte of overlijden van een naaste, of gewoon zin om op vakantie te gaan of een ander land te bezoeken. Reizen als nierinsufficiënt: het kan perfect, op voorwaarde dat er een aantal voorzorgen genomen worden.

Reclame

Hemodialyse : lang vooraf beginnen voor te bereiden

Allereerst moet de patiënt zijn reis lang op voorhand voorbereiden, "tussen 4 en 6 maanden", aldus dokter Vandervelde, diensthoofd nefrologie van de ziekenhuizen van het netwerk Iris-Zuid. Sommige dialysecentra, zoals die in Zuid-Frankrijk, kampen tijdens de zomermaanden immers met een toegenomen vraag, terwijl de opvangmogelijkheden beperkt zijn. Patiënten onder hemodialyse reizen vooral binnen Europa, de VS, Canada en Azië. Er zijn immers minder centra in Afrika ten zuiden van de Sahara, vooral dan in Centraal-Afrika, en in Zuid-Amerika. Marokko, Algerije en Tunesië daarentegen stellen geen enkel probleem.

Een strakke planning

Elk dialysecentrum beschikt over een lijst van alle andere centra in de wereld. Op die manier kan de patiënt vooraf de nodige maatregelen treffen en zijn reis plannen. "Het centrum in kwestie moet van elke patiënt die er tijdens zijn vakantie heen wil, een volledig dossier krijgen, en het is dan de taak van de nefroloog om dat dossier te behandelen", aldus dokter Vandervelde. De meeste patiënten verkiezen om op één bepaalde plaats te blijven en zich in één enkel centrum te laten behandelen, maar sommigen verplaatsen zich liever of kunnen niet anders. "Enkele van mijn patiënten zijn artiest en moeten dus vaak op tournee", vervolgt de dokter. Dat kan dus, ook al vereist het een strakke planning.

Peritoneale dialyse

"Voor patiënten onder peritoneale dialyse is de situatie tegelijk eenvoudiger en ingewikkelder", aldus nog dokter Vandervelde. Internationale firma's die het dialysaat (spoelvloeistof) produceren, overleggen op verzoek met hun buitenlandse vestigingen en zorgen ervoor dat u alle producten geleverd krijgt in uw vakantiebestemming, en dat nog vóór u ter plaatse arriveert! Op die manier kunt u met lege handen op reis vertrekken, of toch bijna, want u moet wel uw cycler (dialysetoestel) meenemen.

De dialyse moet ook gebeuren in perfecte hygiënische omstandigheden. Als u in zeven haasten moet vertrekken en geen tijd hebt om uw reis te plannen, neemt u het best contact op met het dialysecentrum dat het dichtst bij uw bestemming ligt en gaat u na in welke mate u er terechtkunt. Nadien moet u nog al uw medische gegevens doorfaxen naar het centrum, anders kunnen ze u onmogelijk behandelen.

Ook getransplanteerden mogen reizen

Patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan ten slotte, moeten vóór hun vertrek advies vragen aan hun transplanteur. "Als alles vlot verloopt, mogen transplantatiepatiënten al drie maanden na de ingreep op reis gaan", aldus nog dokter Vandervelde. Neem wel altijd voldoende geneesmiddelen mee, zodat u nooit zonder zit, want sommige immunosuppressiva zijn misschien moeilijk verkrijgbaar in uw vakantieoord.

Dorst bestrijden

Ook al mag u niet te veel drinken, er bestaan oplossingen om uw dorst te minderen: zoute producten mijden, of op ijsblokjes, munt- of citroensnoepjes zuigen. De meeste dialysecentra beschikken ook over verfrissingsstaafjes.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?

Beginnende nierinsufficiëntie verloopt vaak asymptomatisch, d.w.z. zonder symptomen. Precies dat bemoeilijkt (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?
Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?

Hoge bloeddruk Een te hoge bloeddruk (hypertensie) komt bijna systematisch voor (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?
In Video's