backtotop
Nieuws

"Kriebelt het of jeukt het?"

Die beroemde uitspraak van dokter Knock uit het al even beroemde toneelstuk van Jules Romains is ongetwijfeld ook toepasselijk voor heel wat nefrologiediensten. Bijna één op de drie dialysepatiënten heeft immers last van pruritus, hevige jeuk over het hele lichaam.

Reclame

Vreselijke jeuk

Pruritus gaat gepaard met hevige jeuk en dus de neiging om te krabben. Het is geen onschuldige aandoening, want ze kan een hevige weerslag hebben op het sociaal en beroepsleven van patiënten met chronische nierinsufficiëntie. "De jeuk kan op elk moment toeslaan, maar is het ergst 's nachts, wanneer de patiënt warm onder de wol ligt", aldus dr. Vandervelde, diensthoofd nefrologie van de Brusselse ziekenhuizen Iris-Zuid. "Pruritus veroorzaakt niet alleen slaapstoornissen, maar is ook zeer hinderlijk in het dagelijkse leven en tast de levenskwaliteit van de patiënt dan ook sterk aan."

Warmte verergert de jeuk nog, dus doen alle patiënten er goed aan om te kiezen voor lichte lakens en katoenen kleding. Ook een ontspannend lauw bad nemen en koude kompressen leggen op de meest getroffen lichaamszones kan de symptomen verlichten. Tot slot is het sterk aan te raden om een PH-neutrale zeep te gebruiken, om te vermijden dat de huid uitdroogt, want da's een verergerende factor.

Welke behandelingsmogelijkheden?

"Jeuk bij chronische nierinsufficiëntie wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door onderhuidse afzetting van microkristallen van calciumfosfaat", legt prof. Vandervelde uit. "Vandaar dat de behandeling vooral gericht is op het doeltreffend beheersen van het fosfaat- en calciummetabolisme. Het is dan ook belangrijk dat de patiënt zijn voeding aanpast en met name minder fosfor inneemt. Pruritus kan ook meer algemeen samenhangen met veroudering en uitdroging van de huid. Een goede vochtinbrengende crème kan de jeuk dan ook plaatselijk verzachten. Soms schrijft de arts ook antihistaminica - d.w.z. antiallergische geneesmiddelen - voor. Als al die middelen niet helpen, kan hij ook puvatherapie overwegen, een dermatologische behandeling op basis van UV-stralen."

Aurélie Bastin, met medewerking van prof. Vandervelde, diensthoofd nefrologie van de ziekenhuizen Iris-Zuid.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies

Urineonderzoek De urine wordt onderzocht op sporen van bloed, witte bloedcellen en (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies
Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken

Creatininegehalte in het bloed Creatinine is een afbraakproduct van creatine, een (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken
In Video's