backtotop
Nieuws

Kinderen met nierinsufficiëntie: tips voor een geslaagde vakantie

Op vakantie gaan als één van de kinderen in het gezin aan nierinsufficiëntie lijdt: het kan, maar het vraagt wel wat voorbereiding en voorzorgen. Kindernefroloog Thierry Schurmans geeft enkele tips.

Reclame

De vakanties zijn vaak een hersenbreker voor ouders van chronische nierpatiëntjes. Toch heeft het hele gezin er nood aan om een paar dagen per jaar stoom af te blazen!

Een absolute voorwaarde

Wilt u met een gerust hart op vakantie vertrekken als één van uw kinderen nierinsufficiëntie heeft, dan moet u daar vooraf over praten met zijn nierspecialist. Die kan u doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum in de buurt van uw vakantieoord. "Er bestaan in heel West-Europa, de Verenigde Staten, Canada en Marokko centra die we kunnen aanbevelen aan onze patiënten als ze er op reis willen gaan. Voor de andere landen ligt dat moeilijker, al bestuderen we de bestemmingen geval per geval", aldus dr. Schurmans, kindernefroloog en hoofdgeneesheer van het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola. Hij organiseert elk jaar zomervakanties voor chronische nierpatiëntjes. "Het is ook belangrijk om in geval van problemen contact te kunnen opnemen met het medisch team van uw kind."

Nierpatiëntjes zijn kwetsbaarder

Eerste aanbeveling van dr. Schurmans: nauwgezet de instructies opvolgen die gewoonlijk gegeven worden aan reizigers. Kinderen met nierinsufficiëntie zijn immers kwetsbaarder dan hun leeftijdgenootjes. Hun gezondheid is dan ook een absolute prioriteit als ze op vakantie gaan. Praat over uw reisbestemming met de nierspecialist die uw kind gewoonlijk opvolgt. En bezoek zo nodig een reiskliniek, om na te gaan welke vaccins aan te raden zijn voor uw bestemming (sommige artsen dienen die vaccins zelf toe). Opgelet: vaccins op basis van levende afgezwakte virussen zijn in principe af te raden voor personen met verminderde afweer, onder meer voor niergetransplanteerden. Een goede communicatie tussen de verschillende zorgverleners is dan ook belangrijk.

Ter plaatse: waakzaamheid… en ontspanning

Ook op uw vakantiebestemming moet u de gebruikelijke voorzorgen in acht nemen. Nierinsufficiënten en vooral dialysepatiënten moeten extra opletten voor hoge temperaturen. Een dialysepatiënt mag immers niet te veel drinken, omdat zijn vochtuitscheiding verstoord is. Bij een hittegolf of lichamelijke inspanningen is het echter belangrijk om uitdroging tegen te gaan. Waakzaamheid is dus geboden. Is het echt warm, dan is het aan te raden om binnen te blijven en het rustig aan te doen. Typische vakantieactiviteiten zijn niet echt af te raden, behalve voor dialysepatiëntjes met een katheter voor hemodialyse of peritoneale dialyse. De katheter moet beveiligd zijn, en pootjebaden is uit den boze. Ernstige nierinsufficiëntie en gebruik van corticoïden kunnen het beendergestel en de gewrichten van kinderen verzwakken. In dat geval zijn hevige sporten en activiteiten met een hoog valrisico te mijden. Tot slot nog dit: diëten is vaak moeilijker op vakantie, waardoor de medicatie soms moet worden aangepast.

Marion Garteiser

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's