backtotop
Nieuws

Kerst- en oudejaarsavond: u mag gerust zondigen!

Mag er es flink getafeld worden tijdens de eindejaarsfeesten? Het antwoord is ja, zelfs voor dialysepatiënten! Op voorwaarde dat ze zich aan enkele basisregels houden.

Reclame

"Ik raad nierinsufficiënten meestal aan om telkens in kleine hoeveelheden te eten en te drinken, en om de dag vóór kerst- en oudejaarsavond weinig kalium, zout en vocht in te nemen. Als ze zich daaraan houden, mogen ze tijdens de feestdissen hetzelfde eten als de rest", aldus Mercedes Vignioble, diëtiste in het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lucas.

Aperitieven en voorafjes

Huisbereide toast met zoutarme ingrediënten zoals kwark met kruiden, zijn een geschikt "voorafje" bij een feestmaal. Opgelet: chips en andere zoute snacks zijn te mijden. Hetzelfde geldt voor rauwe groenten zoals bloemkool en komkommer: ze zijn rijk aan kalium en worden liefst voorbehouden voor het hoofdgerecht.

Koude en warme voorgerechten: heerlijke mondverwennertjes

Hier mag zowat alles: scampi's, kreeft, ganzenlever, oesters, warme geitenkaas, rund- of viscarpaccio: laat u maar es flink gaan! Liefhebbers mogen zich ook te goed doen aan wijngaardslakken en kikkerbillen. Er is maar één ding waar u moet op letten (dat geldt trouwens voor alle gangen): grijp niet naar het zoutvat….

En voor het hoofdgerecht?

Na een bolletje champagnesorbet bent u klaar om aan het "serieuze" werk te beginnen! Vis, rood vlees, gevogelte en ander wild zijn stuk voor stuk feesttoppers. U mag er gerust een roomsaus bij serveren of ze marineren in wijn. Nu we het toch over wijn hebben: moet u zich noodzakelijkerwijze beperken tot één glas? "Hoeveel wijn nierinsufficiënten mogen drinken, verschilt van persoon tot persoon, dus is het moeilijk om te veralgemenen", vervolgt Mercedes Vignioble. "De regel luidt: drink maximaal een halve liter vocht (water, koffie, alcohol enz.) méér dan de hoeveelheid urine die u in 24 uur produceert. Aan elke patiënt dus om dit te berekenen."

Een dessertje bij klokslag twaalf…

Een nagerechtje is altijd een heerlijke afsluiter! Fruit en chocolade zijn wel te mijden, wegens iets te veel kalium. Een sabayon, een pannenkoek of een "crème brûlée" mogen gerust, tenzij u een verstokte kerststronkfanaat bent natuurlijk!

Aurélie Bastin, met medewerking van Mercedes Vignioble, diëtiste in het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lucas

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies

Urineonderzoek De urine wordt onderzocht op sporen van bloed, witte bloedcellen en (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies
Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken

Creatininegehalte in het bloed Creatinine is een afbraakproduct van creatine, een (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken
In Video's