backtotop
Nieuws

Het grote belang van voetverzorging

Diabetespatiënten moeten elke dag hun voeten (laten) verzorgen, zeker als ze tegelijk ook aan chronische nierinsufficiëntie lijden. Een goede voorzorgsmaatregel die het risico op complicaties sterk vermindert.

Reclame

Het aantal diabetesgevallen neemt nog voortdurend toe: vandaag lijdt ongeveer 5 % van de bevolking aan de ziekte. Diabetes wordt gekenmerkt door te veel suiker in het bloed (door een onvoldoende werking van insuline), en kan op lange termijn tal van complicaties veroorzaken, met name: oog-, bloedvat- en … nieraantasting. Diabetes is vandaag trouwens de belangrijkste oorzaak van nierinsufficiëntie.

Een risicozone

Eén van de meest voorkomende complicaties bij diabetespatiënten is een voetinfectie. Als die niet tijdig behandeld wordt, kan ze ontaarden in gangreen en kan een amputatie noodzakelijk zijn. Bloedvataantasting bij diabetespatiënten heeft immers vaak tot gevolg dat de onderste ledematen slecht doorbloed worden, waardoor voet- en beenwondjes moeilijker genezen. Bovendien hebben diabetespatiënten vaak een verminderde voetgevoeligheid, doordat de zenuwen zijn aangetast. Op die manier kunnen onschuldige wondjes geïnfecteerd raken zonder dat de patiënt er last of pijn van ondervindt. Het risico dat zo'n klein letsel ontaardt, is bijgevolg groot, zeker bij chronische nierinsufficiëntie.

De voeten onder de loep

Het is voor de patiënt dan ook essentieel om regelmatig zijn voeten te onderzoeken, kwestie van wondinfecties te vermijden. Eeltplekken, likdoorns, kloofjes, schimmelinfecties, blaren, … : elk letseltje moet onmiddellijk verzorgd worden. Zo'n inspectiebeurt moet dagelijks gebeuren, zo nodig met behulp van een spiegeltje of iemand anders. De meeste letsels zijn makkelijk te behandelen als ze tijdig ontdekt worden. Maar als de wonde infecteert, blijft het risico op gangreen en amputatie vrij hoog.

Kleine verzorging, grote voordelen

Om complicaties te vermijden, moeten diabetespatiënten hun voeten elke dag wassen met warm water en ze nadien goed afdrogen, vooral tussen de tenen. Bij droge huid moeten hielen en voetzolen grondig gehydrateerd worden. De nagels moeten mooi recht afgeknipt worden, en nadien moeten de hoeken zorgvuldig afgevijld worden. Vaak is het heel nuttig om dat over te laten aan een podologe of pedicure. Ook goed schoeisel dragen, is bijzonder belangrijk. Liefst niet langer dan twee dagen na elkaar hetzelfde paar, om voortdurende wrijving tegen te gaan. Om het blessurerisico zo klein mogelijk te houden, is het ook sterk af te raden om thuis blootsvoets rond te lopen.

Julie Luong

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?

Hoge bloeddruk Een te hoge bloeddruk (hypertensie) komt bijna systematisch voor (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?
Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?

Zowel mannen als vrouwen met nierfalen hebben vaak minder zin in seks. Mannen kunnen moeilijker een erectie (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?
In Video's