backtotop
Nieuws

Het belang van goede informatie en ondersteuning

Chronische nierinsufficiëntie doet de gezondheidstoestand van de patiënt verslechteren, waardoor niet alleen zijn eigen dagelijks leven, maar ook dat van zijn omgeving verandert. Depressie, negatief zelfbeeld, relatieproblemen... U kunt dus maar beter meteen op de hoogte zijn, zodat uw ziekte uw leven niet volledig overhoop gooit.

Reclame

Beseffen dat je chronisch ziek bent, kan zwaar vallen en tot fatalisme en isolement leiden. "Het is een hele opgave", aldus Roger Carton, voorzitter van FENIER (Federatie van Belgische Verenigingen voor Nierinsufficiëntie). "De behandeling leidt tot een aantal beperkingen, niet alleen lichamelijk, maar ook sociaal, familiaal en professioneel." Toch kan de patiënt zich wel degelijk aanpassen aan zijn behandeling. Dat betekent in de eerste plaats dat hij zijn ziekte moet aanvaarden.

Goed informeren om beter te behandelen

Ook al kan de nierfunctie niet hersteld worden, als de patiënt trouw zijn behandeling volgt, kan hij een zo goed als normaal leven leiden. Op voorwaarde dat hij van bij het begin goed geïnformeerd is. "Dat is de belangrijkste oplossing om zo goed mogelijk met je ziekte om te gaan", benadrukt Roger Carton. "De patiënt moet de boodschap krijgen dat zijn behandeling noodzakelijk is, en op de hoogte zijn van de gevolgen van nierinsufficiëntie. Veel patiënten aanvaarden hun ziekte immers niet of geloven zelfs de diagnose niet, waardoor ze hun behandeling verwaarlozen. "40 % van alle dialysepatiënten houden zich niet aan hun behandelingsvoorschriften (geneesmiddelengebruik, voedingsbeperkingen...), wat ernstige problemen kan veroorzaken." Gebrek aan therapietrouw, of erger nog: weigeren om zich te laten behandelen, is dan ook schering en inslag bij nierinsufficiënten. Vandaar dat ze moeten beseffen welke rampzalige gevolgen dit kan hebben voor hun gezondheid, zodat ze toch de nodige discipline aankweken. "Het belang van therapietrouw benadrukken": dat is de sleutel om de patiënt én zijn omgeving een beter gevoel te geven.

Een beproeving voor de omgeving

De diagnose kan niet alleen een schok veroorzaken bij de patiënt, maar ook bij zijn naasten. "Hun leven wordt van de ene dag op de andere overhoop gegooid door die zware emotionele klap." Vaak gaan koppels uit elkaar, zoals ook bij andere chronische ziekten het geval is, omdat de gezonde partner niet omkan met die ingrijpende verandering. "De ziekte kan de vaste rollen omkeren en het evenwicht binnen de relatie verstoren", vervolgt Roger Carton. "Vandaar dat de omgeving op de hoogte moet worden gebracht en vooral de geruststellende boodschap moet krijgen dat, zelfs als het familielid of de partner ziek is, hij of zij behandeld kan worden. Steun van de omgeving kan psychologisch enorm belangrijk zijn. De patiënt mag dan ook niet aarzelen om hulp en ondersteuning te vragen, zonder dat zijn naasten zichzelf daarom volledig moeten wegcijferen. Soms doet de omgeving er ook goed aan om in contact te komen met lotgenoten of om zich psychologisch te laten begeleiden. Als patiënten en naasten zich zowel in woord als in daad gesteund voelen, kan dat de behandeling alleen maar ten goede komen.

Grégory Escouflaire

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's