backtotop
Nieuws

Glomerulonefritis: als de nierfilters niet meer werken?

Glomerulonefritis (nierfilterontsteking) is een nierziekte die de glomeruli aantast, de kleine nierfilters die het bloed zuiveren. Daardoor hoopt er zich afval en vocht op in het lichaam, wat kan ontaarden in chronische nierinsufficiëntie.

Reclame

Eén miljoen filters

Elke nier bestaat uit één miljoen kleine structuren, de zogenaamde nefronen, die op hun beurt samengesteld zijn uit een glomerulus (nierfilter) en een tubulus (nierbuisje). De glomeruli zijn de minuscule filters die de afvalstoffen en het overtollige water en zout zuiveren uit het bloed. Als ze ontstoken raken, kunnen er eiwitten en rode bloedcellen in de urine terechtkomen. We spreken dan van glomerulonefritis (nierontsteking). Zijn alleen de nieren aangetast, dan gaat het om primaire glomerulonefritis, is een ziekte de oorzaak van de nierbeschadiging (diabetes, lupus, …), dan spreken we van secundaire glomerulonefritis.

Wat zijn de oorzaken?

Over de oorzaken van glomerulonefritis is nog altijd weinig bekend. Volgens veel specialisten spelen bepaalde infecties (zoals streptokokkeninfecties) of geneesmiddelen een rol. Glomerulonefritis lijkt ook samen te hangen met zogenaamde auto-immuunziekten zoals lupus, waarin het immuunsysteem een onderdeel van het lichaam aanvalt, in dit geval de glomeruli, alsof het om een microbe of een bacterie ging.

Symptomen en diagnose

In de beginfase van de ziekte voelt de patiënt meestal geen enkel symptoom. Vervolgens kunnen er allerlei klachten optreden: sterk schuimende en verkleurde (rood- of donkerbruinachtig) urine, hoge bloeddruk, hoofdpijn, gezwollen ogen, handen en voeten (oedemen), ademhalingsproblemen, misselijkheid, en braken, … De diagnose is gebaseerd op een bloed- en/of urineanalyse, maar om het precieze type glomerulonefritis en de omvang van de letsels te bepalen, is een nierbiopsie nodig. De arts kan ook bijkomende onderzoeken aanvragen, afhankelijk van de situatie.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

In de lichtste gevallen herstelt de nierfunctie zich spontaan. Bij chronische glomerulonefritis zijn meestal geneesmiddelen nodig zoals antihypertensiva (die de bloeddruk verlagen), maar moet de patiënt ook zijn eetpatroon wijzigen (zoutloos dieet). Zijn de letsels ernstig en kunnen de nieren hun functie niet meer correct vervullen, dan kunnen dialysesessies of zelfs een niertransplantatie noodzakelijk zijn.

Julie Luong, journaliste ViVio

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's