Nieuws

Enkele menusuggesties om gastronomie en diëtetiek te verzoenen

Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht stelde Mercedes Vignoble, diëtiste in het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lucas, ons een feestmenu samen dat gastronomie verzoent met diëtetiek. Alle dialyse- en transplantatiepatiënten kunnen dan ook heerlijk smullen!

Reclame

Het voorgestelde menu is kaliumarm en bevat weinig groenten en fruit. Als hoofdgerecht viel de keuze op witte rijst, want die bevat tien keer minder kalium dan aardappelen (u kunt de rijst wel vervangen door pasta, want die heeft nagenoeg dezelfde samenstelling).

Andere precisering: al deze gerechten bevatten geen toegevoegd zout. Bovendien zijn de geselecteerde producten van nature zoutarm (met uitzondering misschien van ganzenlever, waarvan het zoutgehalte verschilt naargelang de producent). Op die manier zult u minder geneigd zijn om veel te drinken. Ter herinnering: dialysepatiënten doen er goed aan om dagelijks evenveel te drinken als ze in 24 uur tijd urineren, plus 500 ml. Kerst- en oudejaarsavond zijn lange avonden: matig dus al vanaf 's ochtends uw drankgebruik.

Als voorgerecht: bonbons van eendenlever

Ingrediënten voor 4 personen

- 25 g vet

- 4 bladen brickdeeg

- 2 sneden eendenlever

- Peper

Voor de saus:

- 1 sjalot

- Een paar schijfjes champignons

- 20 g vet

- 150 ml room

- 1 koffielepel port

- Peper

Bereiding:

-    Verwarm de oven voor op 200°C.

-    Laat het vet smelten in de microgolfoven.

-    Maak de brickdeegbladen voorzichtig los, snij ze in vieren en smeer ze met behulp van een penseel in met vet.

-    Snij elke snede eendenlever in zes stukjes.

-    Leg een stukje eendenlever in het midden van elk kwartmaantje en strooi er peper op.

-    Rol ze op en sluit ze, zoals bonbons.

Voor de saus:

-    Schil de sjalot en snij ze fijn.

-    Laat het vet smelten in een sauteerpan.

-    Doe er de sjalot bij en laat ze 2 minuten fruiten.

-    Doe er de champignonschijfjes bij en laat ze 3 minuten fruiten.

-    Voeg er de room aan toe en strooi er peper op.

-    Doe er het deksel op, roer regelmatig en giet er de port bij.

-    Stop ondertussen de eendenleverbonbons gedurende 8 minuten in de oven.

-    Leg op elk bord 3 bonbons en giet er de saus op.

U kunt ook kiezen voor een snede eendenlever met uienconfituur en toast van wit brood (wit brood bevat twee keer minder kalium en fosfor dan volkorenbrood).

Als hoofdgerecht: kalkoen met sinaasappel en honing

Ingrediënten voor 4 personen:

- 4 kalkoenfilets

- 2 sinaasappelen

- 3 sjalotten

- 100 g suiker

- 1 eetlepel olie

- 15 g vet

- 1 eetlepel honing

- 5 cl Grand Marnier

- 1 eetlepel wittewijnazijn

- 2 laurierblaadjes

- 1 teentje kruidnagel

- Peper

Bereiding:

-    Pel de sinaasappelen, verwijder de schilletjes en snij ze in reepjes.

-    Leg de reepjes 3 minuten in kokend water.

-    Laat ze uitlekken en vervolgens 10 minuten konfijten op een zacht vuurtje, met 20 cl water en 100 g suiker.

-    Laat de gepeperde stukken kalkoen en de fijngesneden sjalotten kleuren in een pan, met olie en vet.

-    Pers de sinaasappelen en giet het sap in de pan.

-    Doe er de schilletjes, de Grand Marnier, het zout, de azijn, de laurierblaadjes en de kruidnagel bij.

-    Giet het sap tot 3/4 van de kalkoen en laat het 20 minuten koken, tot het siroopachtig is.

-    Serveer het gerecht met sinaasappelschijfjes en witte rijst.

Als nagerecht: Geglaceerde bavarois met vanille

Ingrediënten voor 4 personen

- 3 eigelen

- 300 ml melk

- 150 ml room

- 100 g poedersuiker

- 1 vanillestok

Bereiding:

-    Zet de dag voordien de room en de melk in het koudste deel van de koelkast.

-    Giet 's anderendaags de melk en de room in een slakom en zet die in een andere slakom, gevuld met ijsblokjes.

-    Klop de melk en de room stijf en zet ze in de koelkast.

-    Klop de eigelen en de suiker tot het mengsel verdubbelt in volume en wit wordt.

-    Doe er het mengsel room-melk en de vanillepulp bij, en meng alles voorzichtig dooreen.

-    Giet de bereiding in een rechthoekige recipiënt en zet ze minstens 4 uur in de koelkast.

-    Haal het gerecht uit de vorm en serveer het in sneden.

-    U kunt de bavarois versieren met stukjes vers fruit of overgieten met vruchtencoulis.

We wensen u alvast uitstekende eindejaarsfeesten toe!

Mercedes Vignioble, diëtiste in het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lucas

Reclame
In Video's