backtotop
Nieuws

Een zorgeloze vakantie voor nierpatiëntjes

Ademar (Association des Amis des Enfants Malades Rénaux, vriendenvereniging voor jonge nierpatiëntjes) is een organisatie die opgericht werd in juni 1990 en elk jaar vakanties organiseert voor kinderen met een nierziekte. Telkens weer een heilzame zuurstofkuur voor een dertigtal patiëntjes.

Reclame

Een mooie junidag. Voor de ingang van het ziekenhuis stapelen koffers, tassen en kisten zich op om in de autocar te worden geladen. De spanning stijgt. Nog enkele afscheidskussen, en zo'n dertig kinderen stappen in de zeer comfortabele bus die hen naar "Château de Kersaliou" brengt in Bretagne. Het avontuur kan beginnen!

Sportactiviteiten

Al zestien jaar organiseert Ademar elk jaar een weekjevoor een dertigtal nier- en dialysepatiëntjes. Op het programma: strandzeilen, zeekajak, surfen, spoorzoeken, kampvuur, fietstochten... "Deze kinderen hebben zelden de mogelijkheid om op vakantie te gaan met hun ouders", aldus Jacques Burniat, medeoprichter van Ademar. "Tijdens die verblijven kunnen ze hun ziekte een beetje vergeten en allerlei activiteiten beoefenen, onder het toeziende oog van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen." De jonge patiëntjes spelen daarbij samen met een groep gezonde kinderen, zodat ze enkele dagen het gevoel hebben dat ze niet zo sterk verschillen van de rest.

Begeleid door een multidisciplinair team

Bij aankomst worden de deelnemers verwelkomd vlak bij het dialysecentrum Perharidy-Roscoff. Onder begeleiding van twee artsen, drie verpleegsters en twee animatoren kunnen ze correct hun behandeling en hun dieet volgen, en tegelijk met volle teugen van hun vakantie genieten. Een diëtiste bereidt samen met twee verantwoordelijken van het kasteel afwisselende en lekkere maaltijden, aangepast aan hun specifieke voedingsbehoeften. Voeg bij die culinaire verwennerij ook nog eens de betoverende landschappen en het originele activiteitenaanbod, en u begrijpt meteen dat deze vakantie voor de kinderen elk jaar opnieuw één groot feest is….

Dagelijkse inzet

Naast deze jaarlijkse vakantie organiseert Ademar ook andere activiteiten. "We zamelen al jaren fondsen in om het leefcomfort van deze patiëntjes te verbeteren. Zo krijgen de kinderen tijdens hun dialysesessies en hun ziekenhuisopnames tv-toestellen, videorecorders, computers en spelletjes ter beschikking. Daarnaast proberen we om hen ook onderwijs te blijven laten volgen", vervolgt Jacques Burniat. Een sportstage, uitstappen, ontmoetingen voor de ouders, waarbij ze ervaringen kunnen uitwisselen: het is maar een greep uit het originele aanbod van Ademar. Kortom, de organisatie ijvert dag in dag uit voor een betere levenskwaliteit voor nierpatiëntjes.

Aurélie Bastin

U kunt Ademar aanschrijven op het volgende adres: Ademar vzw, Geslachtendreef 30, 1083 Brussel, of surfen naar www.ademar.be.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Bloeddrukverlagende geneesmiddelen Verhoogde bloeddruk behandelen is essentieel (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Geneesmiddelen
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
In Video's