backtotop
Nieuws
Een stap in de behandeling van hypertensie?

Een stap in de behandeling van hypertensie?

Onderzoekers hebben een sleutelfactor ontdekt om de vicieuze cirkel 'hypertensie - nierinsufficiëntie' te doorbreken.

Reclame

Tussen arteriële hypertensie en nierinsufficiëntie bestaat er een nauw verband. Zo kunnen beide aandoeningen elkaar beïnvloeden: een te hoge bloeddruk is schadelijk voor de nieren en verergert nierinsufficiëntie. Omgekeerd kan een nierziekte tot arteriële hypertensie leiden. Een betere beheersing van arteriële hypertensie is dan ook een voorafgaande voorwaarde voor de preventie en behandeling van nierinsufficiëntie.

Een kettingreactie

Een onderzoeksteam van het Medical College of Georgia heeft onlangs ontdekt dat factoren zoals stress en onevenwichtige voeding niet alleen arteriële hypertensie zouden bevorderen, maar ook de concentratie van het hormoon angiotensine II zouden verhogen. Angiotensine II is een krachtige vaatvernauwende stof (vasoconstrictor) die de bloedvaten doet vernauwen. Het hormoon angiotensine II zou op zijn beurt de concentratie endotheline doen stijgen, een stof met ontstekingsremmende eigenschappen die eveneens een vaatvernauwende werking kan hebben.

Endotheline met de vinger gewezen

Het is die stof (endotheline) en de kettingreactie die ze veroorzaakt, die onderzoekers verantwoordelijk achten voor de ontsteking van de nieren en de vernietiging van de nierfunctie. Endotheline zou namelijk het aantal T-lymfocyten in de nieren verhogen. T-lymfocyten (of T-cellen) zijn witte bloedcellen die het organisme moeten beschermen tegen bepaalde ziekten, maar in sommige gevallen een ongunstig effect kunnen hebben op het lichaam. Die combinatie van endotheline, T-lymfocyten en andere immuuncellen zou een ontsteking veroorzaken en de nierfunctie aantasten.

Ontsteking onder de loep

Ontstekingsreacties worden steeds vaker met de vinger gewezen als hoofdoorzaak van een aantal ziekten, van kanker tot hart- en vaatziekten. "De mediatoren of ontstekingsprocessen die arteriële hypertensie verergeren, worden voortaan geanalyseerd om bloeddrukverlagende behandelingen te ontwikkelen en op die manier hypertensie en bijgaande ziekten zoals nierinsufficiëntie beter te beheersen", aldus dr. Karthik Krishnan. Die hoopt dat dit nieuwe inzicht in de rol van endotheline het op een dag mogelijk zal maken om risicopatiënten op te sporen nog voor hun nieren aangetast worden. Endotheline-inhibitoren, die nu al gebruikt worden bij de behandeling van longhypertensie, zouden de vernietiging van de nierfunctie bij deze patiënten immers kunnen verhinderen.

 

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's