backtotop
Nieuws

Een nier afstaan: een risicoloze onderneming?

Houdt een nier afstaan bij leven risico's in? Vermindert met één nier leven de levensverwachting op lange termijn? Een recente studie geeft bemoedigende antwoorden op die twee vragen.

Reclame

Twee soorten donoren

In België zijn de meeste donoren hersendood. Toch kunnen naasten van patiënten met nierinsufficiëntie al tijdens hun leven een nier afstaan. Dit alternatief helpt niet alleen het huidige orgaantekort te ondervangen, maar is ook veiliger voor de ontvanger. De operatie kan vooraf gepland worden en verloopt dan ook in optimale omstandigheden. Het risico op afstoting is ook kleiner.

Een relatief klein risico

Hoewel een niertransplantatie een relatief frequente operatie is, is een orgaan wegnemen zeker geen onschuldige ingreep. Om dit risico te evalueren, volgden Amerikaanse onderzoekers meer dan 80.000 levende donoren tussen 1 april 1994 en 31 maart 2009. Binnen 90 dagen na de operatie werden er 25 sterfgevallen geregistreerd. De chirurgische mortaliteit (operatiesterfte) van donoren werd dan ook geraamd op 3,1 op 10.000. Al bij al een bijzonder laag cijfer. De studie bracht ook verschillende risicofactoren aan het licht. Zo blijkt het sterfterisico drie keer hoger bij mannen dan bij vrouwen. Ook hypertensie vergroot de sterftekans. Obesitas (zwaarlijvigheid) daarentegen blijkt de risico's van een dergelijke operatie niet te doen stijgen.

Een identieke levensverwachting

Ander belangrijk punt: na verschillende jaren follow-up was het sterfterisico bij levende donoren precies hetzelfde als bij de normale bevolking. Nierdonoren leven dus even goed en even lang als de anderen, een vaststelling die kandidaat-donoren zou moeten geruststellen en aanmoedigen. In België wachten ongeveer 800 personen op een nier...

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Een geschikte donor vinden

Wat is een geschikte donor? De bloedgroep van de donor en de ontvanger moeten ABO- (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Een geschikte donor vinden
Reacties op een transplantatie

Een meestal snel herstel Een niertransplantatie is een eenvoudige ingreep. De (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Reacties op een transplantatie
In Video's