backtotop
Nieuws
Een gastronomisch kerstmenu met hoog dieetgehalte

Een gastronomisch kerstmenu met hoog dieetgehalte

Het ontbreekt u aan inspiratie om "lekker" en "gezond" te combineren met Kerstmis en oudejaar? Mercedes Vignioble is diëtiste op de dienst nefrologie van het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lucas. Ze stelde een zout- en kaliumarm feestmenu voor u samen. Smakelijk!

Reclame

Voorgerecht: sint-jakobsvruchten op een bedje van witlof en groene appelen met curry 

Ingrediënten voor 4 personen:

12 verse sint-jakobsvruchten400 g witlof2 appelen1 grote ui4 dl gevogeltebouillonPlantaardige vetstofLightroomOlijfolieCurrypoederPeper Bereiding: - Spoel het witlof, snij het in kleine stukjes, laat het zachtjes bakken in wat vetstof en strooi er peper op.- Laat de fijngesneden uit en de stukjes van één van de twee appelen slinken in vetstof. Verwijder vervolgens het vet, doe er gevogeltebouillon bij en laat het geheel voor de helft inkoken.- Voeg er de room en een snuifje curry aan toe, om de saus te binden.- Schil de tweede groene appel en snij hem in dunne schijfjes.- Bak de sint-jakobsvruchten 30 seconden aan elke kant in een beetje olijfolie en strooi er peper op.- Bedek de appelschijfjes met een laagje witlof van 1 cm. Leg er de sint-jakobsvruchten op en overgiet het geheel met saus. Tip:Het is belangrijk om geen zout toe te voegen aan uw bereidingen en om producten te kiezen die van nature weinig zout bevatten. Er zijn heel wat andere manieren om uw recepten op smaak te brengen: peper, tijm, curry, nootmuskaat, saffraan, laurier, … 

Hoofdgerecht: lamsrumsteak met honingsaus en tijm

 Ingrediënten voor 4 personen: 800 g lamsrumsteak1,5 dl droge witte wijn3 eetlepels vloeibare honing3 eetlepels plantaardig vet1 eetlepel meel1,5 koffielepel tijmPeper Bereiding: - Warm 2 eetlepels plantaardige vetstof op in een pan en bak de lamsrumsteaks gedurende 5 minuten aan weerskanten.- Bestrooi het vlees met peper en hou het warm.- Vermeng het kookvocht met de wijn en doe er 3 eetlepels honing en 1,5 eetlepel tijm bij. Laat gedurende 1 minuut koken.- Vermeng 1 eetlepel vetstof met 1 eetlepel meel. Voeg dit mengsel beetje bij beetje bij de saus, tot ze licht gebonden is.- Serveer het gerecht met kroketten en gemengde salade. Tip:Olijf-, zonnebloem-, maïs- en sojaolie bevatten onverzadigde vetten die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zijn dan ook te verkiezen boven dierlijke vetten, zij het in kleine hoeveelheden. 

Dessert: heerlijke kersttaart

Ingrediënten voor 8 personen

8 eieren150 g meel250 g griessuikerVoor het garnituur 2 dl roomPralin in crème- of poedervorm Bereiding- Vermeng de eieren en de suiker met de elektrische mixer, tot u een stevig en ivoorwit mengsel krijgt (ongeveer 15 minuten).- Voeg heel voorzichtig het meel toe en hef daarbij het deeg op met een spatel.- Vet de taartvorm in en giet er het deeg in.- Bak de taart 30 à 40 minuten in de oven, voorverwarmd op 180°C.- Haal de taart uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.- Snij de taart in tweeën (horizontaal).- Klop de room en doe er de pralin bij.- Vul de taart met dit mengsel en werk af met kerstversiering. Tip:Beperk de dag voor de kerstdis uw kalium-, zout- en vochtinname. Op die manier mag u de avond zelf precies hetzelfde eten als de rest. Zalige kerst! Mercedes Vignioble, diëtiste op de dienst nefrologie van het Universitaire Ziekenhuis Sint-Lucas.  U vindt nog andere ideeën in het receptenboek dat wordt voorgesteld in het decembernummer van het tijdschrift Horizon. Dat wordt uitgegeven door Fenier-Fabir, de koepelorganisatie van verenigingen voor nierpatiënten.  
Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?

In vele gevallen komt de arts chronische nierinsufficiëntie op het spoor door een afwijking in het bloed en /of (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?
De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken

De arts zal beginnen met u een aantal vragen te stellen. Hebt u urineweginfecties (gehad), eventueel al (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken
In Video's