backtotop
Nieuws
Dure ziekenhuisdialyse blijft populair

Dure ziekenhuisdialyse blijft populair

Ondanks de financiële stimulansen voor alternatieve dialysevormen, gaat het merendeel van de nierpatiënten nog bijna dagelijks naar het ziekenhuis.

Reclame

Van de bijna 7.000 Belgische nierpatiënten die op een donornier wachten of medisch niet in aanmerking komen voor transplantie, gaat 66 procent twee tot drie keer per week nog naar het ziekenhuis voor dialyse. Een vierde van alle nierpatiënten gaat naar een satellietcentrum verbonden aan een ziekenhuis, waar men een deel van de behandeling zelf uitvoert. Slechts 10 procent doet de dialyse thuis zelf, en minder dan 1 procent krijgt peritoneaaldialyse.

Dr. I. Cleemput, senior experte economische analyse bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), geeft uitleg.

Waarom blijft het aantal ziekenhuisdialyses zo hoog, ondanks de ontmoediging ervan door de overheid?

"De vergoeding die het Riziv terugbetaalt voor ziekenhuisdialyse is meestal hoger dan de kostprijs van deze behandeling voor het ziekenhuis. Voor een ziekenhuis is dit een niet onbelangrijke bron van inkomsten".

Wie beslist er welke behandeling er wordt gevolgd, de arts of de patiënt?

"Als er geen duidelijke indicaties zijn voor een of andere dialysevorm, zal de keuze afhangen van de voorkeuren van de patiënt en zijn naaste omgeving. Het succes van de behandeling hangt in belangrijke mate af van de motivatie en discipline van de patiënt."

En als het toch de arts is die beslist, dan doet hij dat meestal in het voordeel van het ziekenhuis waar hij werkt?

"Uiteraard kan het ziekenhuismanagement niet rechtstreeks een keuze opleggen aan de artsen. Maar er is wel een indirecte invloed. De positie van een groep artsen binnen een ziekenhuis wordt mede bepaald door de inkomsten die hun discipline genereert voor het ziekenhuis. Het gevolg zou kunnen zijn dat artsen, bewuste of onbewust, patiënten eerder sturen in de richting van ziekenhuisdialyse dan bijvoorbeeld peritoneaaldialyse (waarvoor het ziekenhuis weinig terugbetaald krijgt)."

Kan men niet gewoon de ziekenhuizen verplichten minder dialyses zelf uit te voeren?

"Neen. Een patiënt kan een duidelijke voorkeur hebben voor een ziekenhuisdialyse. In dat geval is het niet verstandig om hem toch met thuisdialyse of satelliet-nierdialyse te behandelen. Want, nogmaals, het succes van deze 'alternatieve' behandelingen hangt sterk af van de motivatie en de verantwoordelijkheid van de patiënt voor zijn eigen behandeling. De patiënt dient daarom voldoende en correct geïnformeerd te worden over de beschikbare dialysevormen, zodat hij in staat is zelf te beslissen welke behandeling het beste bij hem past."

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is dialyse?

Beslissing tot dialyse Vaak komt er een moment waarop, ondanks het dieet en de (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Wat is dialyse?
Hemodialyse

Bij hemodialyse wordt het bloed van de patiënt via een slangetje naar de kunstnier geleid, waar zich de (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Hemodialyse
In Video's