backtotop
Nieuws

Dialysepatiënten, plan uw vakantie!

U wilt even weg uit het grijze België? Of u nu droomt van een sneeuwvakantie of van farniente in de zon, weet dat een buitenlandse trip zeker kan voor dialysepatiënten. Het volstaat om uw verblijf tijdig voor te bereiden en alles goed te plannen. Weet ook dat de meeste patiëntenverenigingen regelmatig groepsvakanties organiseren voor hun leden.

Reclame

Hemodialyse in Marbella: het kan!

Condition sine qua non: enkele maanden vooraf contact opnemen met een plaatselijk dialysecentrum (u vindt in elk dialysecentrum een gids van alle centra ter wereld). "De beste zitten algauw volgeboekt, net als de tophotels, en sommige dialysecentra hebben ook slechts een beperkt aantal plaatsen. U bespreekt dus beter 4 tot 6 maanden vooraf", adviseert prof. Max Dratwa, diensthoofd nefrologie in het UVC Brugmann. Goed om te weten: de centra zijn het schaarst in Zuid-Amerika en Afrika, met uitzondering van Marokko, Algerije en Tunesië. Als u eenmaal uw dialysecentrum hebt gekozen, kan uw nefroloog het alle informatie bezorgen over de technische voorwaarden waarin uw dialyse moet gebeuren (soort filter en monitor, duur van de sessie, dosis antistollingsmiddel, …). Ga ook na bij uw ziekenfonds of het centrum geconventioneerd is, anders bestaat het risico dat u uw sessies niet terugbetaald krijgt.

Zo vrij als een vogel… of toch bijna

U hebt gekozen voor peritoneale dialyse? Ook dat kan perfect in het buitenland. Firma's die dialysemateriaal leveren, beschikken immers over een gratis service om al het nodige behandelingsmateriaal te versturen, en dat naar zowat overal ter wereld. Ook in dat geval bereidt u uw reis beter enkele maanden op voorhand voor (minstens één maand binnen Europa en meer dan twee maanden buiten Europa), zodat u tijdig uw materiaal ontvangt. Zorg er ook voor dat er iemand ter plaatse aanwezig is om de producten in ontvangst te nemen, en denk eraan om te bellen vóór u vertrekt, om na te gaan of al het materiaal goed is aangekomen. Tot slot nog dit: gebruik van een cycler voor de buikspoelingen is niet aan te raden als u naar een exotisch land reist. Er is immers niet overal een herstellingsdienst beschikbaar voor het geval het toestel het laat afweten. Bovendien kan dat problemen opleveren bij een langdurige elektriciteitspanne in hartje Afrika of Zuid-Amerika.

Patiënt of dealer?

"In sommige Afrikaanse landen kunnen reizigers met nierinsufficiëntie zich niet ter plaatse erytropoëtine aanschaffen", waarschuwt prof. Dratwa. "Vandaar dat ze die geneesmiddelen absoluut moeten meenemen in hun bagage (en ze op lage temperatuur moeten bewaren!). Andere nodige voorzorg: dialysepatiënten moeten een document kunnen tonen dat bevestigt dat de behandeling wel degelijk voor hen bestemd is, zo niet kunnen ze beschuldigd worden van illegale handel." Neem ook altijd een korte samenvatting mee van uw gezondheidstoestand en van uw behandeling (zoals uw "dialysekaart"). "Het kan ook nuttig zijn om uw recentste analyseresultaten bij de hand te hebben", vervolgt prof. Dratwa. "Op die manier kan het medisch team verschillende gegevens vergelijken wanneer de patiënt ter plaatse biologische onderzoeken moet ondergaan."

Aurélie Bastin, met medewerking van prof. Max Dratwa, diensthoofd nefrologie in het UVC Brugmann in Brussel.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's