backtotop
Nieuws

Dialysepatiënten leven langer dankzij vitamine D

Uit een studie in het algemeen ziekenhuis van Massachusetts blijkt dat vitamine D het sterfterisico bij nierinsufficiënten die op een transplantatie wachten, aanzienlijk zou verlagen.

Reclame

De nieren filteren niet alleen het bloed, maar vervullen ook een reeks andere taken. Zo zetten ze niet-actieve vitamine D (die niet alleen geleverd wordt door sommige eetwaren, maar ook door blootstelling van de huid aan zon) om in een actieve vorm die het lichaam kan opnemen. De meeste nierinsufficiënten hebben dan ook een tekort aan vitamine D, die noodzakelijk is voor de calciumopname door de darmen en voor de heropname van fosfor door de nieren.

20 % minder sterfterisico

Tussen 1999 en 2002 verzamelden dr. Ravi Thadani en zijn team gegevens over meer dan 50.000 personen die gedurende minstens 90 dagen in dialyse waren. Van de 37.000 die behandeld werden met actieve vitamine D was 76 % aan het einde van de twee jaar durende studie nog in leven. In de groep die geen supplementen kreeg was dat slechts 59 %. Volgens de onderzoekers kan vitamine D het sterfterisico met 20 % doen dalen, ongeacht leeftijd, geslacht, nationaliteit en gewicht van de patiënten. Bovendien werd bij de vitamine D-groep ook een lagere cardiovasculaire sterfte vastgesteld. Toch zijn er nog bijkomende studies nodig om het positieve effect van vitamine D-supplementen bij dialysepatiënten te bevestigen.

Aurélie Bastin

Bronnen: Teng Ming, Journal of the American Society of Nephrology, express online edition, feb. 23, 2005, News release, Massachusetts General Hospital et The New England Journal of Medicine, July 31, 2003. News release, Massachusetts General Hospital.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Reacties op een transplantatie

Een meestal snel herstel Een niertransplantatie is een eenvoudige ingreep. De (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Reacties op een transplantatie
Een geschikte donor vinden

Wat is een geschikte donor? De bloedgroep van de donor en de ontvanger moeten ABO- (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Een geschikte donor vinden
In Video's