backtotop
Nieuws

Dialysepatiënten: haal uw sportschoenen boven!

Niets gaat boven sport om weer in vorm te raken! Sport biedt tal van voordelen en kan alleen maar positief zijn, op voorwaarde dat u de raad van uw arts opvolgt. Op het programma: wandelen, joggen, zwemmen en fietsen.

Reclame

"Sporten is voor iedereen goed, maar vooral voor dialysepatiënten", aldus Philippe Cordier, kinesitherapeut in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc en teamleider van de Belgische Sportvereniging voor Getransplanteerden en Gedialyseerden. Lichaamsbeweging verhoogt immers de levenskwaliteit van de patiënt en gaat vermoeidheid tegen. Bovendien heeft ze een gunstige invloed op de belangrijkste medische parameters. Zo is sport uitstekend om hoge bloeddruk onder controle te krijgen en botmassaverlies te voorkomen, twee courante problemen bij gedialyseerden.

Er niet zomaar invliegen!

Vóór u (opnieuw) begint te sporten, moet u absoluut uw arts raadplegen. Onder meer om te zien of er geen cardiovasculaire of orthopedische contra-indicaties zijn. Dat betekent niét dat u er meteen mag invliegen zodra uw arts groen licht geeft. U moet nog altijd bepaalde voorzorgen blijven nemen, afhankelijk van het soort dialyse. Hemodialysepatiënten moeten activiteiten vermijden die de fistel kunnen beschadigen, en moeten sporten als ze zich het fitst voelen. Patiënten in peritoneale dialyse van hun kant moeten activiteiten vermijden die de uitgangsopening van hun katheter kunnen beschadigen, en lasten leren tillen zonder rugpijn te krijgen.

Welke sporten?

"Het best zijn uithoudingssporten zoals wandelen, joggen, fietsen en zwemmen", benadrukt Philippe Cordier. "Alles hangt ook af van de leeftijd van de patiënt: ouderen zullen liefst wandelen, terwijl jongeren vrij kunnen kiezen." Het voordeel van die sporten is dat de patiënt altijd zelf de intensiteit bepaalt, in tegenstelling tot groepssporten.

Wat bij hoge bloeddruk?

"Patiënten met matig hoge bloeddruk mogen zonder probleem sporten", vervolgt Philippe Cordier. "Gedurende drie maanden drie keer per week 40 minuten trainen, is zelfs een goede manier om de bloeddruk te normaliseren bij patiënten met essentiële hypertensie. Bloeddrukverlagers kunnen in sommige gevallen de sportprestaties beïnvloeden. Zo verminderen bètablokkers de lichaamskracht, kunnen plasmiddelen (diuretica) uitdroging veroorzaken en kunnen alfablokkers de bloeddruk sterk doen dalen bij het rechtstaan, zowel voor als na het sporten.

Elise Dubuisson

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?

In vele gevallen komt de arts chronische nierinsufficiëntie op het spoor door een afwijking in het bloed en /of (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?
De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken

De arts zal beginnen met u een aantal vragen te stellen. Hebt u urineweginfecties (gehad), eventueel al (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken
In Video's