backtotop
Nieuws
Dialyse: mogelijke complicaties?

Dialyse: mogelijke complicaties?

Wat zijn de alarmsignalen voor nierpatiënten in dialyse? Wanneer moeten ze naar de spoed gaan of zo snel mogelijk hun nefroloog raadplegen?

Reclame

Infecties van de fistel of de dialysekatheter

Bij hemodialyse moet er een fistel aangelegd worden (een verbinding tussen een slagader en een ader), meestal in de voorarm. Die verbinding herstelt de bloedtoevoer naar de arm, met voldoende druk om gemakkelijk de dialysenaald te kunnen plaatsen. Bij peritoneale dialyse wordt de katheter ingebracht onder de navel, niet in een bloedvat, maar in de buikholte (de ruimte tussen de laagjes van het buikvlies, die de spijsverteringsorganen bekleden). Pijn en roodheid zijn de eerste symptomen van een infectie die kunnen ontstaan rond een fistel of een katheter. Als die symptomen ook gepaard gaan met koorts, is een medische spoedbehandeling noodzakelijk. Een antibioticakuur krijgt de situatie meestal snel onder controle. Om dit soort infecties te voorkomen, moet de patiënt zich strikt aan de hygiëneregels houden die het medisch team hem aanbevellt.

Te veel kalium in het bloed

Dialysepatiënten moeten kaliumarm eten. Opgelet dus voor te veel gedroogde vruchten en groenten. Ze moeten ook zuinig omspringen met chocolade, bananen, kool en spinazie. Overmatig gebruik kan immers hyperkaliëmie veroorzaken (te hoog kaliumgehalte in het bloed), wat in het ergste geval tot een hartstilstand kan leiden. Let daarbij vooral op de volgende symptomen: bradycardie (vertraagde hartslag), hartkloppingen, misselijkheid en braken, en kriebelingen, beven en stijfheid van de ledematen. Deze symptomen komen evenwel alleen maar voor bij ernstige hyperkaliëmie. In dat geval moet de patiënt absoluut zo snel mogelijk naar een dialysecentrum of naar de spoedgevallen. Vergevorderde hyperkaliëmie vereist immers een verblijf op de reanimatieafdeling. Bij matige hyperkaliëmie volstaan een kaliumarm dieet en regelmatige inname van een ionenuitwisselend hars.

Water- en zoutoverbelasting

Voelt u zich abnormaal kortademig, neem dan contact op met uw nefroloog. Het gaat misschien om een water- en zoutoverbelasting. Deze complicatie treft vaker dialysepatiënten die niet meer urineren. Ze mogen maximaal ½ liter water per dag drinken en moeten een zoutarm dieet volgen. Een water- en zoutoverbelasting kan een acuut longoedeem (waarbij er water binnenkomt in de longblaasjes) of een hartdecompensatie (waarbij het hart niet langer het bloedvolume kan wegpompen dat het bevat) veroorzaken, en een bestaande arteriële hypertensie verergeren.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?

Beginnende nierinsufficiëntie verloopt vaak asymptomatisch, d.w.z. zonder symptomen. Precies dat bemoeilijkt (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?
Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?

Zowel mannen als vrouwen met nierfalen hebben vaak minder zin in seks. Mannen kunnen moeilijker een erectie (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?
In Video's