backtotop
Nieuws
Dialyse en hoogbejaardheid: alternatieven?

Dialyse en hoogbejaardheid: alternatieven?

Bij hoogbejaarden is dialyse niet altijd aangewezen en is palliatieve zorg soms een betere oplossing.

Reclame

In de terminale fase van nierinsufficiëntie kunnen de nieren niet langer hun belangrijkste functies vervullen, met name: afvalstoffen (ureum en creatinine) en overtollig water elimineren. In dat geval is een vervangingsbehandeling noodzakelijk, dialyse (hemodialyse of peritoneale dialyse).

Dialyse: een zware behandeling

Vandaag worden heel wat patiënten met terminale nierinsufficiëntie ouder dan 85 jaar. Hemodialyse vereist dat ze de plaatsing van een fistel medisch kunnen verdragen en drie keer per week een bloedzuivering ondergaan van drie à vier uur, meestal in het ziekenhuis. Peritoneale dialyse daarentegen gebeurt meestal thuis, maar moet wel elke dag toegepast worden en is alleen mogelijk als de patiënt goed omringd wordt en/of zijn behandeling in eigen handen kan nemen. Complicaties bij dialyse komen vandaag nog vrij zelden voor. Toch blijven beide behandelingen zwaar en duur; ze zijn dus niet altijd de beste oplossing…

Dialyse of palliatieve zorg?

Hoogbejaarden met terminale nierinsufficiëntie lijden ook vaak aan andere ziekten: de ziekte van Alzheimer in een vergevorderd stadium, terminale kanker… In dat geval wordt dialyse zelden stopgezet als ze al opgestart is. Wanneer terminale nierinsufficiëntie pas laat gediagnosticeerd wordt, terwijl de gezondheidstoestand van de patiënt al sterk achteruitgegaan is, kan een behandeling overwogen worden zonder dialyse. Het is de nefroloog die daarover moet beslissen, in overleg met de patiënt en zijn familie. In dat geval krijgt hij aangepaste palliatieve zorg. Doel: hem een goede levenskwaliteit en comfort waarborgen, onder meer via pijnstillers. Daarnaast moet nauwlettend gevolgd worden hoe de symptomen evolueren, om pijnlijke of hinderlijke complicaties te vermijden, zoals ademhalingsproblemen door vochtophoping in de longen. De patiënt krijgt ook vaak psychologische en/of morele begeleiding.

Toch zijn er nog wetenschappelijke studies nodig om te bepalen bij welke types patiënten dialyse onvoldoende resultaten biedt als het gaat om langer en beter leven.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is dialyse?

Beslissing tot dialyse Vaak komt er een moment waarop, ondanks het dieet en de (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Wat is dialyse?
Peritoneale dialyse

Bij deze behandeling wordt het bloed niet buiten het lichaam geleid, maar fungeert het eigen buikvlies als (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Peritoneale dialyse
In Video's