backtotop
Nieuws

De VVPN: een luisterend oor!

Patiënten met nierinsufficiëntie mogen niet geïsoleerd raken en hebben recht op degelijke informatie over hun ziekte. Vandaar dat de VVPN, de Vereniging ter Verdediging van Patiënten met Nierinsufficiëntie (ADIR in het Frans, nvdr), hen bijstaat en elk jaar allerlei evenementen organiseert. Meer toelichting van secretaris-generaal Viviane Druez.

Reclame

Wat zijn de verschillende doelstellingen van de VVPN?

Samen met de sociale dienst van het Erasmusziekenhuis en de eraan verbonden ziekenhuiscentra behartigen we de belangen en rechten van nierinsufficiënten. Onze vereniging kan rekenen op een vijftiental medewerkers, waardoor we een goed informatiebeleid kunnen voeren. Zo stellen we de patiënten een documentatiecentrum ter beschikking, publiceren we een tijdschrift en organiseren we geregeld conferenties.

Daarnaast biedt u ook specifiekere activiteiten aan.

Inderdaad: we proberen patiënten met nierinsufficiëntie zo veel mogelijk te ondersteunen door regelmatig ontmoetingen en allerlei activiteiten te plannen, zoals Sint-Niklaas of rondleidingen in museums. We organiseren ook elk jaar een buitenlandse reis voor dialysepatiënten, met aangepaste verpleegzorg. Zo trokken we vorig jaar naar Torremolinos met een groep van 42 personen. Aangezien onze vereniging gevestigd is in het Erasmusziekenhuis, breng ik ook elke dag een kop koffie naar de ziekenhuispatiënten.

De VVPN bestaat al meer dan 25 jaar. Zijn haar taken ondertussen veranderd?

Ze ontstond op initiatief van een tiental patiënten die wilden opkomen voor hun rechten. Hoewel de situatie de afgelopen jaren geëvolueerd is, vrees ik toch dat we de sociale verworvenheden waarvoor we hebben gevochten, aan het verliezen zijn. Zo krijgen veel nierinsufficiënten geen uitkering meer, aangezien hun handicap niet erkend wordt. En dat terwijl hun ziektekosten tegelijk blijven stijgen! Vandaar dat we de taak hebben om de patiënten te begeleiden en specifieke hulp te bieden, binnen de grenzen van onze mogelijkheden.

Aurélie Bastin

Praktisch:

Het lokaal van de VVPN ligt op niveau -1 van het Erasmusziekenhuis, Lenniksebaan 808 – 1070 Brussel. Openingsuren: op maandag en vrijdag van 8.30 u. tot 12.30 u. en op dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 u. tot 15.30 u. Tel.: 02/555.39.32. Website: www.adirasbl.be.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Reacties op een transplantatie

Een meestal snel herstel Een niertransplantatie is een eenvoudige ingreep. De (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Reacties op een transplantatie
Een geschikte donor vinden

Wat is een geschikte donor? De bloedgroep van de donor en de ontvanger moeten ABO- (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Een geschikte donor vinden
In Video's