backtotop
Nieuws

"De sleutel om te stoppen met roken? Motivatie!"

Tabak verhoogt de kans op nierinsufficiëntie, versnelt het ziekteproces en vergroot ook het cardiovasculaire risico van de patiënt. Jacques Dumont is tabacoloog in het Brusselse Erasmusziekenhuis en helpt nierinsufficiënten om te stoppen met roken.

Reclame

Wat is uw rol binnen de dienst nefrologie?

Een tabacoloog begeleidt mensen die willen stoppen met roken of hun tabaksverbruik willen verminderen. Vandaar dat ik rokers moet motiveren om te stoppen en hen help om een geschikte methode te vinden. Uiteraard leg ik als gezondheidsprofessional aan mijn patiënten duidelijk de schadelijke werking van nicotine uit. Toch komt het er vooral op aan om hen te motiveren om te stoppen. Het is altijd makkelijker om jezelf te overtuigen met je eigen argumenten in plaats van die van anderen.

Geeft u daarnaast ook tips & trucs aan patiënten die willen stoppen met roken?

Ik raad altijd aan om volledig te stoppen in plaats van geleidelijk af te bouwen. Ideaal is ook om te proberen je nevengewoonten te veranderen. Er bestaan daar uiteraard trucjes voor, zoals een stuk fruit eten of je tanden poetsen in plaats van een sigaret op te steken, maar er zijn geen wonderrecepten. Zolang de roker niet zijn eigen strategieën ontwikkelt, zullen die kneepjes niet werken. Ik raad verslaafde patiënten ook aan om chemische hulpmiddelen te gebruiken, zoals nicotinevervangers (pleisters en andere), maar ook "rookstopgeneesmiddelen" zoals bupropion en varenicline. Toch mogen die middelen niet gebruikt worden zonder doktersadvies. Alleen nefrologen kunnen uitmaken welk geneesmiddel al dan niet geschikt is, naargelang het geval. Sommige geneesmiddelen moeten aangepast worden aan de graad van nierinsufficiëntie, al is geen enkel middel volledig verboden.

Is het mogelijk om de doeltreffendheid van rookstopbegeleiding te meten?

Dat is zeer moeilijk en zou wellicht ook wat ontmoedigend werken. Velen haken al na één of twee consulten af. Ik denk dat er een regelmatige follow-up nodig is om resultaten te boeken. Sommige patiënten vertellen me dat stoppen met roken voor hen zowat op hetzelfde neerkomt als een hand of een arm verliezen. Andere gaven toe dat, als ze vooraf hadden geweten dat het zo makkelijk zou zijn, ze al veel vroeger geprobeerd hadden om te stoppen. De meesten denken dat stoppen met roken een niet te nemen hindernis is en proberen zelfs niet. Maar als ze een ernstige poging ondernemen en al het mogelijke doen, beseffen ze dat het veel makkelijker is dan gedacht. De sleutel tot succes is dan ook samen te vatten in één woord: motivatie.

Interview: Aurélie Bastin.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's