backtotop
Nieuws
De hemodialyse van morgen

De hemodialyse van morgen

In vergelijking met de beginjaren is hemodialyse enorm geëvolueerd. Toch zijn er nog verbeteringen mogelijk. Hoe zal de hemodialyse van morgen er uit zien?

Reclame

Hemodialyse of peritoneale dialyse

Mensen met ernstige nierinsufficiëntie moeten aan de dialyse: een kunstnier zuivert en filtert dan hun bloed. Patiënten die kiezen voor hemodialyse - een van de meest frequente vormen via dialyse - , moeten drie tot vier keer per week naar het ziekenhuis om er drie tot vijf uur aan een hemodialysetoestel te liggen.

Eerste dialysetoestellen

In België werden de eerste hemodialysetoestellen eind de jaren ’60 in gebruik genomen. “In de beginperiode had je nog een aparte monitor, een aparte bloedpomp, de kunstnier zelf, een luchtdetector … Mensen moesten per beurt ook wel acht uur aan het toestel liggen”, herinnert Paul Van Malderen zich. Hij werkt sinds 1976 als dialyseverpleegkundige in het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis van Aalst.

Hemodialyse van vandaag

Vier decennia later staat de hemodialyse zo goed als op punt. Het dialysetoestel is nu één compacte machine. De meeste patiënten met nierinsufficiëntie verdragen de dialyse goed. Er gebeuren veel minder complicaties en de huidige generatie toestellen geeft meer technische mogelijkheden. Een voorbeeld van dat laatste is de mogelijkheid om de samenstelling van het dialysaat individueel bij te sturen.

Hemodialyse in de toekomst

Zal hemodialyse in de toekomst dan nog veel veranderen? Een ding is zeker: het aantal uren aan de dialyse niet verminderen. Drie tot vier uur is het minimum om te doen wat gezonde nieren over 48 uur doen. Kortere dialysetijden leiden tot meer ziektesymptomen en meer sterfte.

Toegangsweg tot bloedbaan

Aan de toegangsweg naar de bloedbaan is er wel nog verbetering mogelijk. Mensen met nierinsufficiëntie hebben vaak minder goede bloedvaten, door hun leeftijd of door een cardiovasculaire aandoening die samenhangt met hun nierinsufficiëntie. Zo kunnen de aanpriktechnieken nog evolueren, onder andere door betere naalden te gebruiken. Ook het kathetermateriaal en de katheterzorg kan nog evolueren zodat er bijvoorbeeld minder vaak infecties optreden.

Hoeveel vocht onttrekken?

Kunstnieren zuiveren niet alleen het bloed. Ze moeten ook de vochtbalans van het lichaam regelen. Maar het is moeilijk te bepalen hoeveel vocht er precies onttrokken moet worden bij elke hemodialyse. Verbeteringen in dat domein zijn dan ook zeker mogelijk.

Zo lang mogelijk uit dialyse blijven

Maar het belangrijkste voor Paul Van Malderen is de preventie. Vandaag zijn veel nierpatiënten nog steeds te weinig geïnformeerd. Ze weten of beseffen niet hoe ze zo lang mogelijk uit de dialyse weg kunnen blijven. Er is nood aan een groter inzicht in de ziekte, een strikte opvolging van de behandeling met medicatie, een aangepaste voeding en voldoende beweging.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
De gezondheidstoestand bij dialyse

De positieve kant zien Het is evident dat dialyse een zware psychische belasting (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - De gezondheidstoestand bij dialyse
Peritoneale dialyse

Bij deze behandeling wordt het bloed niet buiten het lichaam geleid, maar fungeert het eigen buikvlies als (…)

Nierinsufficiëntie - Behandeling - Peritoneale dialyse
In Video's