backtotop
Nieuws

De Belgische Sportvereniging voor Getransplanteerden en Gedialyseerden: één grote familie!

De Belgische Sportvereniging voor Getransplanteerden en Gedialyseerden (BSVGG/ASBTD) is een vzw die in 1992 werd opgericht om getransplanteerden (ongeacht het orgaan) en gedialyseerden de kans te bieden een sport te beoefenen. Na een geslaagde transplantatie is sporten vaak geen enkel bezwaar, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Integendeel: sport verbetert de algemene gezondheidstoestand en de levenskwaliteit van de patiënt. Op voorwaarde uiteraard dat de huisarts groen licht geeft'We hadden daarover een gesprek met Carine Poncelet, hoofd van het Franstalig secretariaat van de "Association Sportive Belge des Transplantés et Dialysés" (de tegenhanger van de BSVGG). Negen en een half jaar geleden onderging ze zelf een niertransplantatie.

Reclame

Fijne momenten samen

"Eén keer per maand organiseert de Vereniging een trainingsdag, om de fysieke conditie van de deelnemers te verbeteren, maar ook om de band tussen de leden te verstevigen. We maken namelijk van de gelegenheid gebruik om ervaringen uit te wisselen", aldus Carine Poncelet. "Alle getransplanteerden nemen dezelfde immunosuppressiva en volgen vaak een gelijkaardig parkoers." Op 20 mei namen een dertigtal personen deel aan de training. "We zijn één grote familie!", merkt Carine Poncelet enthousiast op. "Vaak brengen de leden hun partner mee en eten we 's middags samen. Dat zijn altijd heel fijne momenten!"

Dialysepatiënten worden heel sterk gevolgd

De Vereniging schakelt monitors in om de leden te begeleiden en in te wijden in een breed gamma sporten: tennis, tafeltennis, badminton, atletiek, zwemmen, fietsen, petanque, bowling, … In theorie kunnen alle sporttakken, al moeten sommigen toch heel voorzichtig blijven, dialysepatiënten bijvoorbeeld. "Voor leden die een dialyse hebben ondergaan, raden we minder agressieve sporten aan, zoals tafeltennis, wandelen, fietsen of zwemmen. Dat hangt uiteraard af van persoon tot persoon", vervolgt Carine Poncelet.

Een grote uitdaging

Opnieuw hun favoriete sport beoefenen of een nieuwe sport ontdekken: vaak is het een grote uitdaging voor getransplanteerden en gedialyseerden. Allemaal zijn ze lange tijd ziek geweest, soms zelfs jaren, en sommigen zijn nog altijd out. Regelmatig kunnen trainen, bewijst dat ze opnieuw een normaal leven kunnen leiden en op elk vlak zichzelf kunnen beredderen (of toch bijna). De vereniging wil trouwens onder meer de herinschakeling op de arbeidsmarkt vergemakkelijken, door te laten zien dat patiënten na een geslaagde transplantatie weer gezond genoeg zijn om te sporten.

Europese Spelen voor getransplanteerden en gedialyseerden

De vereniging moedigt ook transplantatie- en dialysepatiënten aan om deel te nemen aan sportcompetities in België en in het buitenland. De volgende Europese Spelen voor getransplanteerden en gedialyseerden hebben plaats in het Hongaarse Pécs, van 13 tot 20 augustus. Net als bij de Olympische Spelen organiseert het gastland de openings- en de slotceremonie, en worden er medailles uitgereikt aan de winnaars, en dat in bijna alle disciplines, van marathon tot bowling. "Maar er heerst wel altijd een heel vriendschappelijke en leuke sfeer", voegt Carine Poncelet eraan toe.

Interesse voor de activiteiten van de Belgische Sportvereniging voor Getransplanteerden en Gedialyseerden? Neem dan gerust contact op met hun secretariaat. Het enige wat u hoeft te doen, is een medisch geschiktheidsattest voorleggen en uw ledenbijdrage betalen (15 euro per maand).

Belgische Sportvereniging voor Getransplanteerden en Gedialyseerden vzwNederlandstalig secretariaat: Raymond CoppensChaussée de Namur 72/151300 WaverTel.: 010/24.38.41 of 0477/13.24.89 E-mail: raymond.coppens@skynet.be

http://www.bsvgg.be

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?

Zowel mannen als vrouwen met nierfalen hebben vaak minder zin in seks. Mannen kunnen moeilijker een erectie (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Nierinsufficiëntie: gevolgen voor de seksualiteit?
Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?

In vele gevallen komt de arts chronische nierinsufficiëntie op het spoor door een afwijking in het bloed en /of (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Hoe wordt nierinsufficiëntie ontdekt?
In Video's