backtotop
Nieuws
Dagelijkse dialyse: voordelen bewezen!

Dagelijkse dialyse: voordelen bewezen!

Betere gezondheid en levenskwaliteit, hypertensie beter onder controle... Een studie bevestigt de voordelen van dagelijkse dialyse.

Reclame

Drie keer per week aan de dialyse

Als de nieren niet langer hun functies vervullen, is een substitutiebehandeling - dialyse genoemd - noodzakelijk om het bloed regelmatig te filteren. Hemodialysesessies duren telkens vier uur en gebeuren in de regel drie keer per week: in het ziekenhuis, thuis of in een dialysecentrum. Die frequentie is zo bepaald om een voldoende bloedfiltratie mogelijk te maken, rekening houdend met de kostprijs van dialyse en de zwaarte van de behandeling.

Voordelen van dagelijkse hemodialyse

Diverse wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat dagelijkse dialyse doeltreffender is en zowel de gezondheidstoestand als de levenskwaliteit verbetert. Een nieuwe studie die verschillende hemodialysefrequenties vergeleek, bevestigt die resultaten. In totaal werden 245 patiënten gevolgd gedurende 12 maanden. De ene helft kreeg vijf tot zes hemodialysesessies per week, de andere helft drie dialysesessies per week. Resultaten: de eerste groep vertoonde minder cardiovasculaire risico's en had een betere levenskwaliteit. Bovendien werd een betere controle van hypertensie en hyperfosfatemie (verhoogd fosfaatgehalte in het bloed) vastgesteld in deze groep. Enig nadeel: patiënten die elke dag aan de hemodialyse gingen, liepen meer risico op operaties door problemen met hun vaattoegang (arterioveneuze fistel).

Hemodialyse thuis

Drie hemodialysesessies per week, een frequentie die vooral om praktische redenen de voorkeur geniet, zou voor sommige patiënten dan ook beter vervangen worden door dagelijkse thuishemodialyse. In België heeft al 10% van de patiënten voor die oplossing gekozen.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's