backtotop
Nieuws

Cola en nieren: een gevaarlijke combinatie?

Twee glazen cola per dag zouden het risico op nierinsufficiëntie verdubbelen. Zo luidt de conclusie van een studie die waarschuwt voor de nefaste gevolgen van fosforzuur voor de nieren.

Reclame

Cola is een echte suikerbom (één blikje bevat ongeveer zes klontjes suiker, goed voor 150 kcal) en dus allerminst gezond. Bovendien is het ook een dikmaker en heeft hij nog andere schadelijke effecten. Zo werd enkele jaren geleden bewezen dat vrouwen die geregeld cola drinken, tussen 2,3 en 5 % minerale botdichtheid verliezen. Oorzaak: het fosforzuur (E338) in dit type drank. Een nieuwe studie in het magazine Epidemiology over de niereffecten schetst een nog negatiever plaatje.

Dubbel zoveel risico op nierinsufficiëntie

Een Amerikaans onderzoeksteam vergeleek het drankverbruik van 465 patiënten met chronische nierinsufficiëntie met dat van een controlegroep van 467 gezonde personen. Zijn conclusie luidde dat cola schadelijk is voor de nieren. Zo zou het risico op chronische nierinsufficiëntie vanaf twee glazen per dag verdubbelen. Consumenten van lightdranken zouden al evenmin gespaard blijven. Zo bevat een 33 cl-blikje lightcola toch nog altijd tussen 27 en 39 mg fosforzuur, tegen 44 à 62 mg bij een blikje gewone cola.

Wat met de andere frisdranken?

Er werd geen enkel verband aangetoond tussen consumptie van andere dranken en chronische nierinsufficiëntie. De meeste van die dranken bevatten immers citroenzuur in plaats van fosforzuur, en zouden dan ook ongevaarlijk zijn voor de nieren.

In afwachting van de resultaten van andere lopende studies krijgen patiënten de dringende raad om matig om te springen met dit soort drank, maar ook met fosforrijke voedingswaren, zoals vlees, kazen, gedroogde vruchten en granen.

Aurélie Bastin

Bron: Saldana TM, Basso O et al. Carbonated beverages and chronic disease, Epidemiology, 2007, Jul; 18(4):501-6.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies

Urineonderzoek De urine wordt onderzocht op sporen van bloed, witte bloedcellen en (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: urineonderzoek en biopsies
Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken

Creatininegehalte in het bloed Creatinine is een afbraakproduct van creatine, een (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken
In Video's